Синдикалисти обвиниха МВР в спекулации

OFFNews 03 февруари 2016 в 14:22 3942 0

Синдикалисти обвиниха МВР в спекулации

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) бвини МВР в спекулация и лъжа за това, че е договорено съкращаване на социалните придобивки на полицаите. В мотивите към промените на Закона за МВР е посочено, че намаляването на отпуската и 20-те заплати при пенсиониране е договорено между министерството и синдикатите.

"В синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР се предлага намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по ЗМВР от 20 заплати на 12", е посочено в мотивите.

"СФСМВР категорично заявява, че не само никога не се е договаряла и приемала подобна мярка, но и нееднократно е декларирала пред политическото и професионалното ръководство и широката общественост, че ефективната реформа и качествената услуга „сигурност“ изискват ясна визия и стратегия за очакваната промяна и предвиждане на инструментариум за повишаване мотивацията на служителите, и че реформа, чрез намаляване на обезщетенията демонстрира не само липса на държавническо и стратегическо мислене, но създава риск за националната сигурност", се казва в отговор от синдиката.

От Федерацията призовават министър Румяна Бъчварова да се предоставят писмени доказателства за посочените в мотивите синхрон и договорености. От СФСМВР настояват от МВР да посочат има ли конкретни договорености по темата, да пояснят с кои синдикални организации са направени, кога, какви са разглежданите становища и материали и в какъв формат са водени тези преговори. Федерацията намира, че в представените мотиви към ЗИД за ЗМВР се забелязва изключително обезпокоителна тенденция не само за спекулация, но и за „употреба“ на синдикалните организации с цел валидизиране на решенията на политическото и професионално ръководство в МВР.

Тази практика поставя под съмнение не само смисъла и целите на социалния диалог, но и утвърждава една порочна практика на предишни министри, които действаха на принципа „събрахме се, за да ви информирам какво съм решил“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови