Ще платим 800 млн. лева за "Белене", после ще поканим Русия да спре лихвите

OFFNews 18 септември 2016 в 13:55 12953 3

"Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги в Народното събрание, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 милиона лева", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в с. Венец, където отиде за традиционния събор.

След плащането, заяви Борисов, ще поканим руската страна, нейни компании, да спрат лихвите и да помислим заедно и в добронамерен тон за решение как тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Борисов коментира и темата за газовия хъб "Балкан":

"Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи.

Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ, като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините".

За кризата с мигрантите министър-председателят заяви:

"Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете".

Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно, коментира Борисов.

Премиерът заяви още, че ще продължава да настоява за създаването на зони за сигурност. Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места.

"Трябва да решим основния проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. България харчи над 80 млн. лв. за 110 войника в Афганистан и не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан. Не виждам смисъл и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, уточни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови