Шефът на СГС до Местан: Регистрацията на ДОСТ зависи само от съдията по делото

OFFNews 08 юни 2016 в 10:26 3288 2

Председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов отговори на лидера на ДОСТ Лютви Местан защо се бави регистрацията на партията му. 

Отговорът е по повод жалбата на Местан отпреди седмица, след като съдията по делото за регистрация отправи препоръки към устава на ДОСТ и не насрочи делото. От партията я обвиняват в субективен поглед. 

Документите за регистрацията на ДОСТ бяха внесени в края на април, като делото беше публично разпределено на съдия Лилия Илиева. 

В текста на Калоян Топалов се казва: 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕСТАН,

Във връзка с Ваша молба с вх. № 75387/02.06.2016 г., съдържаща
оплаквания за неоснователно забавяне на производството по регистрация по ф.д. № 346/2016 г., бе извършена проверка, която установи, че делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания. 

Проверката за допустимост и редовност на подаденото заявление, обуславяща и предприемане на процесуалните действия по разглеждането му в открито съдебно заседание, е изцяло от компетентността на съдебния състав, който разглежда делото. Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата,
закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип.

Контролът за законосъобразност по отношение на постановените съдебни актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществява по реда на инстанционния контрол или чрез самостоятелното им обжалване, ако такова е предвидено, или чрез обжалване на съответния краен акт, ако се касае за процесуални действия по движение на делото, за които не е предвидено самостоятелно обжалване.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

2

Чак когато Путин и Ердоан се прегърнат отново така, че Местан да се върне в мандрата и ДПСто отново да раздава порциите всичко ще си дойде на мястото..

7506

1

Как ще го регистрират, бе?!

Ами Сокола???