Саудитци търсят терен за посолство в София

Юлиан Христов 14 март 2016 в 16:02 10053 3

Саудитци търсят терен за посолство в София

Снимка БГНЕС, архив

Представители на Кралство Саудитска Арабия търсят парцел в София, на който да бъде построено посолство, научи OFFNews. В момента кралството има шестима свои представители у нас.

От Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха за OFFNews, че българското правителство е дало съгласие за откриване на посолство на Саудитска Арабия у нас. Това е станало с решение през 1995 година, с което правителството дава съгласието си за установяването на дипломатически отношения и откриване на българско посолство в Рияд.

На реципрочна основа и съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения саудитското правителството е дало съгласие за откриване посолство на Кралство Саудитска Арабия в София. Първата стъпка е направена на 5 октомври 2015 година, когато в София започва да функционира посолство на Саудитска Арабия в столичния хотел "Маринела". Там за нуждите на посолството е нает офис, а скоро предстои и акредитация на посланик на кралството в България. "Но това ще стане, след като бъде уреден въпросът с материално-техническата база за нуждите на посолството", уточняват от МВнР.

В момента временно управляващ посолството е Абдул Азис Абдуллах Ал-Матар. Работата му се подпомага от технически сътрудници саудитски персонал. Предстои постоянна акредитация на посланик на Саудитска Арабия, след като кралството се сдобие със собствено посолство. 

Засега не е ясно дали дипломатите са избрали подходящо място за посолството. Не е ясно също кога България ще открие свое представителство в кралството. Причините за това са финансови и административни. 

Към момента българите, които пребивават временно или дългосрочно в Саудитска Арабия, използват услугите на посолствата ни в Кувейт, Йордания или Йемен. Към настоящия момент за България е акредитирано посолството на Саудитска Арабия в Атина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!