Само социално слабите ще получават помощи при бедствия от 2016 г.

OFFNews 22 април 2015 в 20:42 3558 3

Владислав Горанов

От догодина държавата ще подпомага финансово хората, чиито жилища са пострадали при бедствие, само ако не са застраховали имуществото си, защото доходът им не го позволява.

Тези промени в Закона за защита при бедствия бяха приети на днешното правителствено заседание.

Според новия модел Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще оценява щетите върху собствеността на пострадалите при бедствие хора.

Дали съответният човек има право на подпомагане ще преценява Агенцията за социално подпомагане според това, дали е имал финансова възможност да застрахова имуществото си. Това социалните ще правят с помощта на социална анкета по критерии, които все още не са разписани.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че за българите, за които се прецени, че са имали възможност да извършат застраховка на имуществото си, но не са го направили, държавата няма как да носи отговорност за собствеността.

Горанов не можа да посочи какви са критериите, по които социалните служби ще преценяват, дали даден човек е можел да си позволи застраховка на собствеността. Той каза, че оценката ще се прави въз основа на социална анкета и допълни, че тя е била публикувана на сайта на финансовото министерство за съгласуване.

В самия законопроект е записано, че Агенцията за социално подпомагане прави преценка по критерии, разписани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За тях обаче няма информация дори в социалното министерство.

Законопроектът задължава физическите лица да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди, но принципът на застраховане остава доброволен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!