Съдия Янева: Бойко каза на главния прокурор да ме опраска

OFFNews 05 ноември 2015 в 10:31 18014 25

Съдия Янева: Бойко каза на главния прокурор да ме опраска

Нова порция записи по аферата "Янева" бяха разпространени от сайта Биволъ. Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която е подсъдима по делото "Червей" заради незаконно разписаните от нея СРС, разказва с подробности какво се случва във Висшия съдебен съвет по повод отстраняването ѝ. Неин събеседник е колежката ѝ Румяна Ченалова, която беше определена преди няколко месеца от бившия френски посланик у нас като една от "гнилите ябълки" в съдебната система. 

Това е третият запис от разговора между двете съдийки. В първите два стана ясно, че шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е опитвал да "опази" Янева от по-тежки последици срещу нея.  

От поредния запис става ясно, че Янева е много добре информирана какво се случва в Министерски съвет, какво са дискутирали министрите с премиера и че предстои главният прокурор Сотир Цацаров да ѝ повдигне обвинения по нареждане на Бойко Борисов

Владимира Янева: Четвътрък, Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов и му казва: "Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та и виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Това става в сряда на заседание на Министерски съвет. В сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска.

Румяна Ченалова: Това Бойко?

Владимира Янева: Бойко. После ще ти кажа кое от кой знам. Първо ти ги казвам фактологически едно след друго как следват. Значи в сряда на Министерски съвет...

Румяна Ченалова (вероятно към кучето си): Слез долу веднага!

Владимира Янева: Преди това Бойко Рашков е бил при него и му е занесъл доклада и той го е гледал значи в сряда на Министерски съвет казва това на министъра: "Виж ги там тия съдийски разрешения и постави въпроса на Съвета". Вечерта в сряда се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска. В четвъртък министърът на правосъдието поставя въпроса, като пристига и Бойко Рашков, като министърът на правосъдието казва, че го е поканил пред ВСС. Обаче се изпуска и казва: "Ние вчера като се видяхме с него.." Тоест, Бойко Рашков и министърът на правосъдието са се видяли в сряда. Така.

В четвъртък Съветът слуша и казва: "Тоя доклад не е разсекретен. Ние нямаме допуск до класифицирана информация, не можеме да го прочетеме, а и ние какво становище да вземем по него". Бойко Рашков се вбесява, казва че Съветът не му е обърнал внимание и става и си заминава. Министърът също побеснява, обаче нищо не става. Бойко Борисов тръгва да пътува за Белгия, за Брюксел. Пристига в Брюксел и пред българските журналисти в Брюксел казва...

Ченалова: Това вече го знам

Янева: "..Тази, съдийката Влади Янева... 400 дни и т.н., защото дала разрешение 300 дни. Какви са тия работи, защо така и т.н." Идва пресаташето и ми казва: "От сигурен източник от „Правен свят“ към мен изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, че ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата."

От така изложената хронология в разговора става ясно, че визираните събития в него са от февруари 2015 година. Въпросното изслушване на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков във ВСС е на 12 февруари. Изказването на Борисов за това, че Владимира Янева трябва да получи 400 години затвор е също от 12 февруари. 

Съдийката беше обвинена от прокуратурата по аферата "Червей" на 7 май 2015 г. Това означава, че записът е направен в периода след 12 февруари и преди 7 май 2015 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!