Съдът оправда Цветанов за подслушванията

Ива Оприкова 29 януари 2015 в 16:34 6648 12

Съдът оправда Цветанов за подслушванията

Състав на Софийски градски съд оправда изцяло бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненята за т.нар. "мобилно подслушване". За невиновни бяха признати и тримата бивши директори от СДОТО -Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов."Не само промяната в текста от Закона на МВР ни накара да вземем това решение", обявиха oт Софийски градски съд. Съдия Петър Гунев уточни, че освен законовата промяна през юни м.г., има и други мотиви за произнесената присъда, но те не могат да бъдат оповестени, защото делото било секретно.

По-рано днес стана ясно, че и прокуратурата е отеглила обвиненията срещу Цветан Цветанов. Причината са текстове от Закона за МВР, който беше внесен и приет от правителството на Пламен Орешарски през юли 2014 година.

Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че прокуратурата не поддържа обвиненията именно заради въпросните изменения. Текстовете в Закона за МВР казват, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина, но не и в мирно време.

Прокурорът отново каза, че са пледирали за оправдателни присъди във връзка с измененията в Закона за МВР от юли миналата година. За това, че процесът се е проточил във времето обвинителят каза: Нали ви е ясно на фазата на съдебното следствие кой е господар на съдебния процес? Съдът можеше във всеки един момент да го прекрати. От думите на наблюдаващия прокурор по делото Чавдар Ангелов стана ясно, че решението на СГС ще остане окончателно, тъй като СГП няма да го протестира, защото не поддържаше обвинителната си теза в пледоариите.

"Не коментирам", бяха думите към медиите на бившият вътрешен министър на излизане от съдебната зала.

Защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков обясни, че никога не се е съмнявал в справедливия изход на това дело. "Незаконно подслушване никога не е имало и затова още в началото пледирахме за спиране на процеса. Знаех много преди това, че делото ще завърши с оправдателна присъда. Удоволетворен съм, че на финала на делото съдия Гунев коментира, че не само законодателната промяна е накарала съдийския състав да вземе това решение. Никога не е имало незаконно подслушване, а т. нар. кетчъри никога не са имали техническата възможност да го правят. Това е ясно от самото начало и е най-сериозния довод", поясни адвокатът.

Защитникът на Цветанов не спести похвалите за тримата бивши шефове на СДОТО. "И тримата са  били безупречни служители, а Цветан Иванов е "икона" и затова е управлявал толкова години тази служба. Никога нито за миг тези средства не са били използвани по този начин. Имало е строг ред за тяхното предназначение, правилник, а по никакъв начин Цветан Цветанов не е оказвал натиск", оправда обвиняемите Менков.

Материалите срещу петия обвиняем по делото за "мобилното подслушване" - Радко Димитров(Отвертката) са отделени.

"Не съм на ясно какво се случва с обвиненията срещу него", обяви адвокатът и не стана ясно дали срещу Димитров се води обвинение. Радко Димитров  бе ръководител на четвърти отдел в СДОТО и бе обвинен, че се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите.

Срещу Цветан Цветанов остават още две дела. Едното е за длъжностно присвояване на 50 000 лв., по което беше оправдан на първа инстанция. По другото - за шест отказа да приложи разрешени от съда СРС, получи 4 г. ефективен затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!