Съдът казва до месец за лиценза на bet365

OFFNews 28 април 2016 в 16:00 15154 3

Снимка Сергей Антонов

Адвокат Александър Чаталбашев представи аргументите на bet365 срещу решението на ДКХ.

До един месец Административният съд - София ще се произнесе дали операторът bet365 ще заработи в България. Това стана ясно днес, след като съдът даде ход на дело, което най-големият оператор в света за онлайн спортни залагания bet365 води срещу Държавната комисия по хазарта (ДКХ) заради отказан лиценз.

Съдия Луиза Христова прие представените аргументи и доказателства, представени от адвокатите на Hillside New Media, която представлява в България bet365 и задължи да се запознае с тях в седмодневен срок.

Пред множество журналисти адвокат Александър Чаталбашев изрази надежда, че мотивите му срещу решението на ДКХ за отказ от лицензиране на хазартния оператор ще бъдат уважени от съда.

Както OFFNews вече писа двадесет и четири месеца след подаването на документи за български лиценз, най-големият оператор в света за онлайн спортни залагания bet365 e в изходна позиция. Равносметката от този период са половин милион лева под формата на внесени такси за кандидатстване за този лиценз и още 10 милиона лева, които по грубите сметки на оператора, не са влезнали в държавната хазна като данъци за 2015 г.

Международният оператор е уведомил западни медии и представители на европейски органи и дипломати, които за незаконосъобразния отказ за достъп на българския пазар. Новина, която в OFFNews беше най-четената в продължение на 2 дни. Но, която на повечето медии не се стори достатъчно интересна, за да я публикуват.

Обстоятелствата около отнемането на лиценза са основание и за съмнения за дискриминация на една компания в полза на останалите на пазара. За решението на Държавната Комисия по хазарт да бъде отнет лицензът на bet356 са уведомени европейски структури на най-високо равнище.

Подробности за верифицирането и създаването на нови сметки в Bet365, бе описано в сайта на EFIRBET.COM: https://efirbet.com/bet365/

Bet365 е най-големият оператор за спортни онлайн залагания в света. Конкурентните предимства на продуктите им са причината да имат над 22 милиона потребители в целия свят. Приходите й в глобален мащаб надхвърлят 2 милиарда лева за последната година. Ако играч като bet365 успее да влезе на българския макар и конкурентно пренаситен пазар, неизбежно ще го промени.

Двегодишната сага на bet365 за придобиване на лиценз в България може да бъде изучавана като наръчник как местните монополни структури се справят с конкуренцията. Комисия по хазарта успява да построи прецизна стратегия, с която забавя даването на лиценз с безпрецедентните 24 месеца, за да достигне до кулминацията на добре обмисления план – отнемането на лиценза на международния оператор преди той да е влезнал в сила.

На 31 март 2014 година bet365 подават документи за лиценз на българския пазар с надеждата, че ще го получат в най-лошия случай след 5-6 месеца. Датата е важна, защото подаването на документи до 31 март е условие операторът да не бъде включен в “черния списък” на ДКХ и подателят за лиценз има право сайтът му да остане достъпен. В следващите 6 месеца лиценз получават повечето конкурентни фирми, голяма част от които се свързват като собственост с името на Васил Божков, но не и bet365. За половин година bet365 успява само да получи сертификат, че софтуерът й е съвместим с българското законодателство.

Компанията Hillside New Media, която кандидатства за лиценз на bet365 в България, депозира в ДКХ три молби за лиценз през февруари 2015, които са отхвърлени с аргумента, че седалището на компанията е в Гибралтар, без да се взима предвид фактът, че това е британска територия. Отказът коства на bet365 още 80 хиляди лева и нова процедура за лицензиране, този път през фирма в Малта, която покрива изискванията за територия от Европейския съюз. През април 2015 г. ДКХ решава да спре достъпа до сайта на bet365 с аргумента, че фирмата, която кандидатства за лиценз е вече нова, а не тази, която е подала до 31 март 2014 година (в периода, който освобождава кандидатстващия за лиценз от възможността да попадне в черния списък).

Комисията не взима предвид факта, че това е същият сайт, същата фирма и същия софтуер, а различно е само седалището на регистрация, за да могат да бъдат покрити формалните изисквания на тогавашното българско законодателство. Тогавашно, защото само няколко месеца по-късно е гласувана промяна в закона и Гибралтар става територия, одобрена от закона за лицензиране на онлайн оператори.

В средата на август 2015 г. най-после bet365 получават дългоочаквания лиценз. Уви, той никога не влиза в сила, защото след неговото издаване започва дългото чакане на документ за съответствие, който да валидира лиценза за опериране на българския пазар. Удостоверението за лиценз, което е и последната фаза, която ги дели от стъпването на българския пазар, представлява документи с доказателства за произхода на средствата за направените инвестиции и разполагаеми средства за организиране на онлайн залаганията. Отново се занизват месеци, въпреки че документът е доставен за двадесетина дни след получаването на лиценза.

Следват отлагания на заседания, отлагания на разглеждането на предоставените документи на заседанията на ДКХ. И така до втората половина на февруари 2016 г., когато ненадейно въпреки утвърждаването на средствата, комисията отказва да издаде удостоверението. Причината за това е доклад на ГДБОП, според който сайтът на Hilside (Gaming) LP Гибралтар е достъпен и прокуратурата е сезирана за това. Както става ясно от изявление на bet365, това е неправомерно обвинение и наказание по няколко причини. Преди всичко гибралтарската компания е тази, която оттегля искането си за лиценз заради законови ограничения и на нейно място кандидатства тази с регистрация в Малта, така че санкцията на комисията е за друга компания. Ненадейно комисията започва да разглежда фирмата в Гибралтар и тази в Малта като една и съща, след като месеци по-рано е била категорична, че са различни и на това основание е сложила bet365 в “черния списък”. За взимането на решението си Комисията по хазарта се основава на доклад на ГДБОП, че сайтът на компанията е бил достъпен от български IP-та. Като доказателство са предоставени скрийншотове, чийто произход не е доказан и уточнен, а на компанията bet365 не е дадена възможност за проверка на доказателствата и ответна реакция.

При налагането на санкцията е приложен дискриминационен подход, защото при еднакви обстоятелства, изходни условия и процедура за лицензиране, са издадени лицензи на компании за онлайн залагания като Efbet, Pokerstar и Betfair, а е отказан лиценз на bet365. В периода на лицензиране тези компании са попадали в “черния списък” на ДКХ, но към тях не са приложени мерките, които дискриминационно са приложени единствено към bet365. Без наличието на ясни доказателства и обоснована причина, Държавната Комисия по хазарта налага най-тежкото и в случая – неправомерно наказание – окончателно отнемане на лиценз. Въпреки това bet365 няма наложено наказание по смисъла на административните разпоредби, защото всяко нарушение се установява по предвиден в закона ред и процедура, които в случая не са започнали, за да става дума за спазването им.

В официалното съобщение на ДКХ, което е обявено на страницата на Комисията незабавно след заседанието през м.февруари, т.г., в което се очакваше издаването на удостоверението за опериране в България се твърди, че ДКХ „отказва издаването на удостоверението”, а не „отнема лиценз”, каквото решение bet365 получава дни по-късно.

Всички тези притеснителни несъответствия и решения от страна на ДКХ, както и безпрецедентно дългия период за издаване на лиценз на компанията за опериране в България – 2 години, дават основание на bet365 да сезира Европейската комисия и предизвиква сериозни съмнения за нарушаване на водещия пазарен принцип на Европейския съюз – насърчаване на конкуренцията и пазарните механизми, недопускане на злоупотреби с монополно или господстващо положение.

Пет от разрешените десет компании за онлайн залагания у нас, са свързани с интересите на един единствен собственик в България, който е абсолютен монополист в областта на частните лотарийни игри.

Според действащите правила за защита на конкуренцията, при наличие на средно 40-50 % от дял на пазара (принадлежащ на единичен субект или на съвкупност) се приема и предполага господстващо положение (презумпция за наличие) и съответния орган следва да се сезира с по-нататъшно разследване на фактите и обстоятелствата.

Какво ще се случи в крайна сметка от тук нататък зависи произнасянето на съда и дали решението ще бъде обжалвано във по-горната инстанция - Върховния административен съд.

Едно обаче е ясно – сагата, която се развива с лицензирането на най-големият световен оператор за онлайн залагания е поучителна история за това как частните интереси изместват интереса на държавата и компрометират националния имидж на страната ни. През декември 2015 г. bet365 изпращат писмо до премиера, министъра на финансите, бюджетната комисия към парламента с надежда някой да им обърне внимание. Отговор не пристига. Въпреки това днешните очаквания на бетинг оператора, свързани с изхода на двугодишния им процес по лицензиране, по техни думи са "позитивни."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

2

ivan draganov

24.05 2016 в 11:07

" Административният съд в София отсъди в полза на Bet365 и отмени решението на ДКХ от 12 февруари, с което беше отнет лиценза на „Хилсайд (Ню Медия Малта)“ за организиране на спортни залагания и казино игри. Съдът изпраща административната преписка на Държавната комисия по хазарта за произнасяне съобразно указанията по тълкуването и прилагането на закона, дадени в настоящото решение.".....

Това вярно ли е????

12006

1

ivan draganov

23.05 2016 в 10:30

Какво се случи с второто дело? Защо не пишете как се развиват нещата, а и вече мина почти месец?