СДС: „Яневагейт“ цели да дискредитира политици и магистрати

OFFNews 30 ноември 2015 в 10:31 2788 7

Снимка БГНЕС

Лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Съюзът на демократичните сили изразява своята сериозна загриженост от задълбочаването на скандала „Яневагейт“, пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

Според "сините" обществото за пореден път става свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати.

"Този похват не е прецедент в обществено-политическите процеси в България. Хвърлянето на „бомби“ в удобни за определени кръгове моменти, се превърна в често използван метод през последните години. Липсата на ефективни действия за разследването и прекратяването на тези опасни практики, ерозира доверието в институциите и превръща цялата държава в заложник на компроматни войни", категорични са "сините".

По думите им този скандал потвърждава тезата им, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране. СДС призовават парламентарните групи да не се поддават на изкушението да т ърсят политически дивиденти от поредната криза в съдебната система, а да направят възможното тя да бъде бързо реформирана.

“Яневагейт“ е поредният стрес - тест за съдебната система и тя, бидейки независима, трябва да покаже воля и сама да намери механизмите за успешното справяне с тази криза. Действията и решенията на отговорните институции в съдебната система, ще дадат още по-ясна представа за нейното истинското състояние", се казва още в позицията на партията.

"Кризата в системата трябва да катализира приемането на конституционните промени, които бяха заложени в програмата на СДС и на Реформаторския блок", категорични са от СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!