С ограда по границата се печели само време, според Цветлин Йовчев

OFFNews 20 септември 2016 в 10:08 4352 38

Трябва да има ограда по границата, тя е да добре оборудвана технически, но това дава възможност само да се печели време, за да се намери цялостно решение на проблема с миграцията.

Това заяви бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев по бТВ. Този процес на много активна миграция от Африка и Близкия Изток ще продължи – има нарастване на населението, влошаване на условията на живот, на климатичните условия, голяма разлика в социалния статус с това, което е достижимо в Европа”, посочи той и допълни, че и в момента в Германия и Франция има общности, които се радикализират, вместо да се интегрират. 

„Добре е, че получаваме пари от Европа, но това финансиране от ЕС въобще не е достатъчно. България понася голяма тежест да охранява границата”, посочи Йовчев. На въпрос дали е възможно да се наложи да вдигаме ограда и по границата си с Гърция, той призна: „Това е твърде възможно”.

По отношение на друга наша съседка – Турция, бившият вътрешен министър коментира, че процесите, които водят до дестабилизация, са доста дълбоки: „Доста голяма социална група харесва Ердоган, има хора, които харесват модела на западната демокрация, има една кюрдска общност, която води своя борба за промяна на статуса и обществените отношения”.

„Имаме сериозно разделение в турското общество и това разделение ще има своето проявление в нестабилност. Турция е много мощен регионален фактор, много силна във военно и икономическото отношение. Ако тя се дестабилизира, ще дестаблизира целия регион”, предупреди Йовчев.

Той коментира и друг външнополитически сюжет – изказването на руския депутат Пьотр Толстой, че родината му може да купи България. “Не смятам, че това е някакво самоволно изказване. Една идея по-остра трябва да е реакцията на МнВР, трябва да търсим някакво опровержение, че официалните руски власти не споделят тази позиция. Една сонда ни се пуска как ще реагираме”, коментира Йовчев.

„Мисля, че министър Бъчварова прави големи усилия, дава всичко от себе си, за да реши проблемите”, коментира той във връзка със случващото се във вътрешното министерство. Според Цветлин Йовчев проблемите там са комплексни и са от много време.

Той беше категоричен, че реформата се прави не с орязване, а с инвестиции и промяна на целия концептуален модел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

37

Black Hex

29.09 2016 в 18:18

Краят на истината?
или
Истината на края.

10538

35

Black Hex

29.09 2016 в 09:13

Браточка, Блонди е тъп платен козяшки трол, при това определено не от мъжки пол. Не си губи изобщо времето за диалози, това нещастно същество е тука само за да разводнява коментарите на прогресивните сили.

@Професор Балкански, аз съм в шок така да се каже... потресен и припотен... Почти колкото Иван Гарелов в таксито в 3 през нощта, когато установил, че поръчаните от него жрици са... траверси!?
Пу-пу-пу! Резил значи пълен, ако твърдението ви е вярно!
...
УжасТ ужасен!
Дано установяването да не е станало на живо... така де, на голо. Абе и двете...
Както са казали славянските ни братя, русите: "Век живи — век учись!"