Руски политолог: Опрощаването на лихвите за "Белене" е жест към братята българи

OFFNews 26 октомври 2016 в 17:50 22671 19

Жестът с опрощаването на лихвите за АЕЦ "Белене" е сигнал към братята българи, че не искаме да ви оставим без дрехи. Това заяви руският политолог и публицист Дмитрий Куликов.

Куликов консултира пресофиса на Путин. Оглавявал е редица предизборни кампании, в това число на Янукович, Яценюк и Прохоров. Той е в България по покана на кандидатпрезидентската двойка Камен Попов - Георги Неделчев.

Изказването на Куликов е по повод решението на Русия да ни опрости лихвите по решението на арбитражния съд в Женева за оборудването за АЕЦ "Белене", които са около 90 млн. лева. 

Русия не е налагала мнение на България, а е правила предложения, някои от които България е приела, а след това се отказа от тях. Ние ви казваме да решите каквото искате, но все пак вземете решение, каза той. 

Куликов подчерта, че след разпада на СССР държави като България, Полша, Румъния са станали независими, но 25 години по-късно много трудно може да се забележат признаци на независимост в тях. 

"През 1991 година светът много се промени. Най-важният фактор, който се случи тогава, бе, че Русия се отказа от идеологическото си същество и се промени. Още тогава Русия бе първата, която поде инициативата за прекратяване на противопоставянето и това започна още при Съветския съюз и Горбачов. Тогава той обяви, че това ще е нашият нов общ европейски дом, но изминаха 25 години и няма общ европейски дом", посочи руският политолог.

"Връщайки се назад, всъщност нищо от това, на което ние сме се надявали преди 25 години, не се получи. Единственото, което се получи, е възможността за САЩ, а те вече и открито го казват, да заявяват, че те са една изключителна държава, която е образец за целия свят и ще налага законите в света. Има няколко държави в света, които не признават и не желаят да признаят претенциите на САЩ да бъдат хегемон, и Русия е една от тези държави. Стремежът към хегемонията и към глобализацията е всъщност американизирането на света", заяви още руският политолог. 

Дмитрий Куликов коментира и предстоящите парламентарни избори у нас. В отговор на въпроса дали бъдещият президент трябва да е русофил, Куликов отговори, че не знае дали трябва да е русофил, но със сигурност трябва да е българофил. 

Ако за президента интересите на българския народ са на първо място, с него ще може да се говори. Ако води преговори от името на тази държава, но реално защитава интересите на друга държава или обединение от държави, с него няма да може да се разговаря, отбеляза Куликов. 

Той коментира и ситуацията в Украйна, като посочи, че живеят много по-зле по всички параметри, в сравнение с времето на „страшния Янукович“. 

"За съжаление, всичко, станало в Украйна с тези революции или преврати, отразяваше целите на една група от украински олигарси, които се възползваха от медиите, контролирани изцяло от тях. От друга страна, те нарочно „отглеждаха“ една сила, която се нарича украински националисти. Според олигарсите трябваше да се събори Янукович, защото те си мислеха, че той твърде много е взимал от тях. От друга страна, това съвпадна с интересите на американските и европейските ръководители, защото те разглеждаха Украйна като средство за натиск спрямо Русия", коментира политологът.

"Тази ситуация изобщо не се е променила досега. Вместо „олигарха Янукович“ сега има „олигарх Порошенко“. Олигарсите разделят всичко все още останало от Украйна и продължават да воюват. Националистите се оформиха като нацисти, получиха и оръжие. На САЩ Украйна изобщо не им трябва, освен за това да нанасят колкото се може повече вреди на Русия. За никого не е тайна, че украинските власти не вземат самостоятелно никакво решение. Едно народно въстание или бунт сами по себе си не са възможни. Нужни са много пари, медии, ръководители, а всичко това в сегашната Украйна се контролира от няколко човека, които изцяло зависят от американците“, посочи той.

По думите му животът в Украйна сега е изключително тежък, украинците живеят по-зле сега, отколкото през последните 25 години, а престъпността е скочила няколко пъти, както и цените на тока и газа, но въпреки това сега няма революция, а причината според него е, че не е дошло решение отвън за протест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

19

ovgun

27.10 2016 в 05:25

Връщайки се назад, всъщност нищо от това, на което ние сме се надявали преди 25 години, не се получи. Единственото, което се получи, е възможността за САЩ, а те вече и открито го казват, да заявяват, че те са една изключителна държава, която е образец за целия свят и ще налага законите в света. Има няколко държави в света, които не признават и не желаят да признаят претенциите на САЩ да бъдат хегемон, и Русия е една от тези държави. Стремежът към хегемонията и към глобализацията е всъщност американизирането на света", заяви още руският политолог.

А не е ли така? Фалиралата псевдодемократична войнствена и петролнозависима и интригантска с идиотски президенти ли е образеца?

11841

17

трафоПОСТ

26.10 2016 в 21:40

С такива братя като руснаците, врагове не ни трябват.
Захари Стоянов най-добре ви е описал.

77927

14

El Commandante

26.10 2016 в 20:40

На мене ми е ясно, но аз останах с усещането че сега е даден подкуп на някой за да не обжалва, за тва ми стана интересно да не би да съм пропуснал нещо...

Иначе аз продължавам да съм на мнение че на нас ни трябва втора АЕЦ, ако немаше нужда, Турция не би строила, нали, елементарна логика...

77927

12

El Commandante

26.10 2016 в 20:28

Танасе, моля за повече средоточие в коментарите, темата беше нееднократно дискутирана и беше неведнъж изтъкнато че всички срокове за обжалване са безвъзвратно отминали.

Нали сам Радан каза че щял да чете материалите по делото за да види нема ли вратичка?
Щом не сме чули нищо,значи нема.

11619

11

Танас

26.10 2016 в 20:18

Що ми прилича повече на отчаяно събиране на конвертируема валута ? Инак защо е тая припряност да им платим експресно ? Или някой (от ЕС, щото от българска страна са подковани "братята") реши да обжалва, то може и да падне това изискване, да ?

Да живей ! ПР-а е голема ралта :)

77927

10

El Commandante

26.10 2016 в 20:14

И като сме тръгнали, аз почвам да мисля че руснаците и лично Путин са подкупили Баце за да е малоумен.
Няма как природно да се е получил ЧАК ТАКЪВ тъпанар.