Русия уверила, че няма да ни остави без изтребители

Заплахата за националната сигурност идва от юг, каза военният министър

Юлиан Христов 23 февруари 2017 в 15:25 7424 3

Русия уверила, че няма да ни остави без изтребители

Снимка БГНЕС, архив

През април месец ще бъде направена първата доставка по договора за новите двигатели за изтребителите МиГ-29. Това стана ясно на брифинг на министъра на отбраната Стефан Янев, който каза, че лично получил уверение на среща с руския посланик у нас, че договорът ще бъде изпълнен. 

Той каза, че руският посланик е "намерил" човек, който уверил министъра, че договорът се изпълнява без забавяне и първата доставка ще бъде доставена през април. 

Договорът за доставка на десет нови двигатели беше сключен с пряко договаряне в последните дни от мандата на Николай Ненчев в Министерството на отбраната. 

Стефан Янев каза, че в момента се правят дипломатически совалки и се преговаря за денонсиране на финансовата част в концепцията за охрана на въздушното пространство. Този документ за първи път беше оповестен при оставката на Румен Радев като командир на ВВС. В концепцията е заложен моделът на охрана на Балтийските държави, които нямат собствена авиация. Това е причината небето над Литва, Латвия и Естония да се охранява от други държави срещу заплащане. 

Случаят в България не е такъв, обясни в четвъртък Стефан Янев. По думите му министерството търси начин финансовите параметри от тази концепция, която вече е достояние на всички министри на отбраната от НАТО, да отпадне. "По-голяма част от страните са наясно, но с Полша трябват дипломатични усилия", заяви Янев. 

От думите му стана ясно, че в края на миналата година полските ВВС са дошли на място, за да се запознаят с условията, при които ще носят съвместната охрана на въздушното пространство. При разговорите те направо попитали "кой ще дава горивото, къде са SIM-картите".

През лятото италианските ВВС ще се включат в планирана съвместна задача по охрана на въздушното пространство, за което страната ни няма да плаща. Подобно учение беше направено миналата година с изтребители на САЩ. 

Янев обясни, че въоръжените сили имат към момента достатъчно изтребители за охрана на въздушното пространство. 

Стефан Янев каза също, че основната заплаха за националната сигурност "идва от юг", визирайки мигрантския поток, в който има постоянен терористичен елемент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

23.02 2017 в 22:59

Ти още малко, и ще се изпуснеш в гащите от праведна натовска фатмащина, бе момче. Дай по-леко, че от екрана замириса.

10564

2

ultra-73

23.02 2017 в 17:12

Струва ми се, че служебният министър трябва да внимава с подобни остроумия /заплахата идва от юг/, защото това словосъчетание има двояко значение.