Русия доволна от решението на съда за АЕЦ "Белене"

OFFNews 16 юни 2016 в 13:55 3622 1

Руската държавна корпорация „Росатом“ е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което щетите на „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, в резултат на решението на българската компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, са признати в размер на 620 милиона евро.

Това обявиха от компанията по повод решението на Арбитражния съд. 

Според решението на съда България трябва да плати поръчаното през 2008 г. оборудване за спряната по-късно АЕЦ "Белене" 620 млн. евро, което е приблизително половината от сумата, за която "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК - 1,2 млрд. евро. Според решението България няма да заплаща поисканите от Русия средства за ескалация на цената, неустойки, пропуснати ползи, разходи за демобилизация.

"По този начин Международният арбитраж потвърди добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и отсъди, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК. Съдът удовлетвори основните искания на „Атомстройекспорт” за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP", допълниха от "Росатом".

"Както и преди, „Росатом“ оценява проекта за АЕЦ „Белене“ като отличен и съжалява за неговото прекратяване, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент централата щеше да бъде построена. От момента на победата в търга през 2006 г. и в продължение на няколко години „Росатом“ направи всичко възможно за запазване на проекта и за безусловното изпълнение на всички свои задължения", допълниха от руската компания.

"При преговорите за АЕЦ „Белене“ „Росатом“ много пъти намираше решения, за да удовлетвори желанията на клиента. Но за наше дълбоко съжаление след като българската страна многократно отклоняваше изпълнението на своята част от задълженията по проекта, бяхме принудени да се обърнем към Арбитража за справедливо решение", посочиха от "Росатом".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews