Румен Радев се обяви за смесена избирателна система

OFFNews 24 ноември 2016 в 21:38 6816 1

Румен Радев

"Мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно. Мисля, че немската избирателна система е добра практика - тя е смесена. Според мен трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система, а що се отнася до парламента - дали може, или не може в момента да изкове този нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс. Проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем ще дойде в районирането на страната."

Това заяви в интервю за Петър Волгин в ефира на БНР новоизбраният президент Румен Радев.

Радев каза, че е твърд привърженик на мажоритарната система, но тя крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите.

Новоизбраният президент смята, че шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент не е голям. Той изтъкна, че страната се намира в нова политическа ситуация:

"Първо, за всички е ясно, че в страната наистина има нова политическа ситуация. Тя се дължи не толкова на резултатите от тези избори, според мен, а най-вече и на странното решение на премиера Борисов да подаде оставка - може би поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би като плод на лични емоции."

В момента президентската институция е тази, която гарантира сигурност и тази сигурност се дължи на принципната позиция на президента Плевнелиев, който изхожда в своите действия строго от Конституцията, подчерта още Радев, като допълни:

"В този ход на мисли, изхождайки от Конституцията, изрично негово е правото и задължението да състави служебен кабинет. И мисля, че размиването на отговорностите не е най-доброто решение."

България е лоялен пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, намаляване на напрежението с Русия. Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството, каза още новоизбраният президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови