Родители защитиха ръководството на Фонда за лечение на деца

OFFNews 03 май 2016 в 09:30 3288 1

Родители, които са получили помощ от Фонда за лечение на деца в чужбина, искат отговори за показната акция и арестите на ръководството му, съобщи bTV. В студиото на „Тази сутрин” гостуваха Христо Попов, Карл Бец и Григор Малинов – бащи на деца получили финансова помощ от Фонда за лечение на деца. По думите им работата на фонда никога не е била бавна, решенията по техните случаи не са се бавили.

Те смятат, че показната акция и арестите целят да разрушат „единствената работеща структура в държавата”.

Родителите добавиха, че организацията „Спаси Дарина”, която е помогнала на много болни деца, спира дейността си, защото не може да се бори повече със системата. Родителите са организирали петиция, с която настояват за отговори.

Григор Малинов се обърна с призив към министъра на здравеопазването Петър Москов: „Г-н министър, върнете старото ръководство, за да не ни изправяте на нокти, защото това, което сме изпитали покрай децата ни не е малко, а вие ни сервирате още”.

„Тези арести и съсипването на работата на фонда целят да се пренасочат безконтролно средства към България за медицински изделия”, смята Малинов.

„На служитерлите от фонда им беше пречено всячески да работят. Той е създаден преди няколко години за лечение на деца в чужбина, като в момента се прави опит това да се размие. Непрекъснато ги товарят с допълнителни отговорности”, смята Христо Попов.

Бащата определи думите на министър Москов като популистки и добави, че не е нужно хората, които управляват здравеопазването да бъдат лекари. „Те трябва да бъдат нормативно грамотни, а настоящият министър е склонен към една показност и създаване на внушения”, допълни Попов.

И тримата бащи са съгласни, че обвиненията за кражба на пари от болни деца са много тежки. „Предполагам, че децата ще бъдат пренасочвани за лечение тук в България, но нашите клиники не могат да се справят с това”, каза Карл Бец.

По думите на Попов в България са направени едва 7-8 животоспасяващи трансплантации, докато това в чужбина се прави 10-12 пъти в рамките на един месец. „Страната ни няма толкова големи ресурси и там, където са открити, по-добре да ги използваме”, смята той.

„Аз искам да видя лицето на специалният прокурор, който разпореди тази циркова акция точно на 20 април, когато беше насрочено събранието на фонда”, заяви Григор Малинов. И тримата бащи се обявиха в подкрепа на бившия шеф на фонда Павел Александров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови