Резолюция на ЕП за миграцията скара БСП и ПЕС

OFFNews 28 октомври 2016 в 19:32 10116 6

Сергей Станишев

Резолюция на Европейския парламент относно правата на човека и миграцията в трети държави скара БСП и Партията на европейските социалисти.

Документът е приет на 25 октомври в Страсбург с гласовете на ПЕС и АЛДЕ, но днес БСП се разграничи от съдържанието му и от неговото гласуване.

Резолюцията не отговаря на политиката на БСП. Евродепутатите от БСП, гласували тази резолюция, ще бъдат извикани на заседание на ИБ на НС на партията, за да обяснят позицията си, заяви Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на "Позитано" 20.

В петък вечерта обаче президентът на ПЕС Сергей Станишев защити вота си в подкрепа на резолюцията и се обърна към ГЕРБ: "Недопустимо е отговорни политици да използват страха в предизборната кампания, за да преборят своя ужас от загубата на изборите. В този случай от ГЕРБ решиха да изопачат документи на ЕП, за да направят политиката и кандидатите си по-приемливи"

Думите му идват в отговор на критиките на ГЕРБ, че председателят на БСП Корнелия Нинова "изглежда или като много слаб лидер в лицето на хората, или като демагог" заради подкрепената от евродепутатите на БСП резолюция.

ГЕРБ поискаха социалистите и ДПС да кажат защо техните представители в Европарламента са подписали въпросния документ, в който имало скандални клаузи.

От управляващата партия посочиха като пример клауза в документа, в която се казва да се избягва създаването на изолирани квартали, в които да се настаняват мигранти, като се насърчава тяхната интеграция и възможност за оползотворяване на целия потенциал, свързан с обществения живот. В друга скандална - според ГЕРБ - клауза се посочва, че миграцията е призната в световен мащаб като основен инструмент за устойчиво развитие.

Пред журналисти в парламента Корнелия Нинова обяви, че БСП ще извика идната седмица евродепутатите си, за да обяснят пред Изпълнителното бюро защо са подкрепили резолюцията.

Тя подчерта още, че техните евродепутати не са съгласували позицията си по документа с ръководството на БСП.

В петък вечерта президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира в страницата си във Facebook приетата от ЕП резолюция така:

"Чета разразилата се буря по повод Резолюцията на ЕП за правата на човека и миграцията в трети държави.

Недопустимо е отговорни политици да използват СТРАХА в предизборната кампания, за да преборят своя ужас от загубата на изборите.

В този случай от ГЕРБ решиха да изопачат документи на ЕП, за да направят политиката и кандидатите си по-приемливи.

Но, нека ви кажа срещу какво гласуваха от ГЕРБ:

1. очевидно срещу човешките права, но те не са ценност и според кандидата им за президент - г-жа Цачева.

2. срещу намаляването и спирането на мигрантските потоци! Нека сме наясно, че тази резолюция на ЕП цели намаляването и спирането на мигрантските вълни. Гласуването срещу нея показва нежелание за справяне с мигрантската криза.

3. срещу политиките по спазването на човешките права в трети страни. Резолюцията касае именно ТРЕТИТЕ СТРАНИ. За депутатите от ГЕРБ - това са страни извън ЕС.

4. срещу даването на средства за укрепването на Фронтекс и всички други агенции - единствената точка, която касае пряко България и ограничава мигрантските потоци. Добрият граничен контрол може да бъде единствената спирачка срещу навлизането на незаконни мигранти у нас.

5. срещу борбата с каналджийството и трафика на хора - а България е най-потърпевша от това.

6 . срещу еднаквия аршин - защото тази резолюция засяга 244 млн. души по света, включително и българите зад граница. Но явно от ГЕРБ срамежливо флиртуват със санародниците ни в чужбина по време на избори, но гласуваха срещу спазването на трудовото законодателство и достъпа до здравеопазване и образование, както и срещу признаването на квалификацията на мигрантите!

И да, госпожи и господа от ГЕРБ, в компанията на Марин Льо Пен и Найджъл Фараж, вие се обявихте срещу цялостната политика на ЕС за справяне с бежанската криза. Текстовете, които притесниха ГЕРБ, третират отношението към мигрантите и препоръката да не бъдат заселвани на едно място - в един квартал. Първо, това касае държавите - крайна дестинация. И второ, така могат да бъдат спрени терористите и екстремистите и да се насърчи интеграцията. Какво предлагат от ГЕРБ - ксенофобски формирования в 21-ви век ?

Миграцията нямала потенциал за растеж! Миграцията е в основата на икономическия растеж, откакто свят светува. И докато от ГЕРБ се"борят" с нея, нашите деца напускат България. Защо ли?

Между другото, заслужава да се отбележи, че на 12 април т.г. ЕП гласува резолюция "Положението в Средиземно море и необходимостта от всеобхватен подход на ЕС към миграцията".

Там има почти идентични текстове с обсъжданата резолюция.Тогава ВСИЧКИ депутати от ГЕРБ я подкрепиха.

А за последните 2 години има над 8 резолюции с подобни текстове, също подкрепени от евродепутатите на ГЕРБ.

Изводите оставям на вас..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

6

66

29.10 2016 в 01:02

Ел Коменданте, браво !

Заболя ме междуребрената мускулатура от смях !

серГейскохазарските глупости са вредни за България.

29585

5

Izalina

28.10 2016 в 22:51

Га, гаа :D
El Comm., оправи ми уикенда, още цвиля!

Е тва е идеята на годината.
Мислех да коментирам тъй любимия ми плазмодий, ма вече няма нужда. Ти обобщи всички актуалности на седмицата в 2 изречения. Мхих

77927

4

El Commandante

28.10 2016 в 22:36

Имаше едни бонбонки PEZ, ще е супер яко да се направят и PES-розови диспенсърчета, с главата на Сергей, дърпаш назад-изскача бонбонче във формата на КУР-мигновен хит стред БХК и темподобните му.