Ремонтите на НДК и "Бояна" оскъпяват българското председателство на ЕС

Все още няма пари за култура, предупреди вицепремиерът в оставка Меглена Кунева

Георги Савчев 18 ноември 2016 в 18:55 6997 0

Българското председателство на Съвета на ЕС все още няма средства за културна и комуникационна програма, съобщи пред журналисти в Боровец вицепремиерът в оставка Меглена Кунева.

Няма председателство на Съвета на ЕС, което да струва под 50 милиона евро. Към момента сме похарчили пари само за обучение на администрацията. Българското председателство щеше да е най-евтиното, ако не бяха ремонтите на НДК, резиденция "Бояна", Народното събрание, защото нямаме зали, обясни тя.

България ще поеме ръководството на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г.: в „тройката“ Естония – България - Австрия. И в трите държави се очакват правителствени смени.

За председателството на Съвета на ЕС Полша е изхарчила 107,5 милиона евро, Литва - 62,1 милиона, Италия - 58 милиона, Гърция - 50 милиона.

Единствено Дания е изхарчила 35 милиона евро, но бизнесът в страната е поел значителна част от разходите, обясни вицепремиерът в оставка.

Това, което ме притеснява, е какво разказваме за Европа в България и какво за България - в Европа. Шкембе чорбата не изчезна с влизането ни в ЕС, не сме забранили ракията, няма да изправяме краставиците. Но ако цялата ни комуникация за ЕС мине през ракията, шкембе чорбата и краставиците, това не е добре за нас, коментира Кунева.

Тя призова да няма паника около подготовката за председателството ни заради оставката на правителството: Не сме единственият случай - Гърция, например, беше в пика на финансовата криза.

Успешното председателство на първо място зависи от екипа, този екип съм го направила, поддържала, познавам почти всеки поименно. Ние ще удържим нещата, екипът го има, категорична е Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!