Реформаторският блок няма да подкрепи задължителното гласуване

ДБГ очакват публично извинение от ДСБ заради освиркванията срещу Зеленогорски

OFFNews 14 март 2016 в 17:21 4146 4

Депутатът от Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ Димитър Танев

Реформаторският блок (РБ) няма да подкрепи задължителното гласуване в Законопроекта за изменение на Изборния кодекс. За нас е неприемливо да се глобяват хора, защото не са гласували.

Това каза на пресконференция в Казанлък зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев, съобщават от пресцентъра на РБ.

Според него големият проблем на изборната система у нас не е избирателната активност, която е близка до тази другите европейски страни, а размерите на купения и корпоративен вот и общо над 1 милион „мъртви души“ в изборните списъци.

Танев е на мнение, че според него, отмяната на номерата на партиите в изборната бюлетина и въвеждане на машинното гласуване и машинното преброяване на бюлетините са далеч по-разумни предложения и РБ ще настоява да останат при второто гласуване на Изборния кодекс.

"Реформаторският блок (РБ) ще настоява и за публично извинение от ръководството на ДСБ за вчерашното отношение към съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски - един доказан десен лидер с три сериозни мажоритарни избора зад гърба си и политик, който винаги е бил обединител на Дясното. Смятам, че следващите общи стъпки минават през загърбване на лицемерната двойственост и спазване на правилата", каза бе Танев във връзка вчерашния форум на ДСБ.

Попитан за меморандума с ГЕРБ Димитър Танев подчерта, че той обхваща 40 конкретните мерки в 8 различни области, като половината от тях са с хоризонт на изпълнение до шест месеца и добави, че РБ държи на изпълнението на тези срокове.

Танев бе категоричен, че Реформаторският блок ще излъчи единна кандидатура за президентските избори и разговори за това вече се водят в органите на Блока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови