Реформаторите върнаха мандата с причина: Не можахме да излъчим премиер

OFFNews 21 декември 2016 в 09:38 4089 2

По конституционна процедура Реформаторският блок току-що върна мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. Вчера стана ясно, че реформаторите, ГЕРБ и патриотите не успяха да се разберат за съставяне на кабинет и обявиха, че се готвят за предсрочни парламентарни избори.

От името на реформаторите днес мандата върна зам.-председателят на СДС Румен Христво - той го и взе. Подавайки папката на президента, той каза: "Не можахме да постигнем съгласие и да излъчим министър-председател".

"Не се стигна до съгласие и е коректно да заявим, че нямаме възможност да излъчим премиер", уточни Христов.

Президентът Плевнелиев отговори: "Аз се надявах, но в такъв случай процедурата приключва и вървим към извънредни парламентарни избори".

„Чака ни студена зима със сибирски студ, тоест не добри дни за България“, заяви след срещата Румен Христов. „Дадохме всичко от себе си и на няколко пъти бяхме близо до съставянето на кабинет. Стремежът на Реформаторския блок се свежда до запазване на стабилността на страната, непоставяне под съмнение на подготовката на председателството на България и да продължи изпълнението на програмата“, каза Христов. Той добави, че това не е краят на Реформаторския блок и очаква добри резултати за него на изборите.

Срещата в президентството продължава и предстои да стане ясно каква е следващата стъпка на президента, който по процедура сега трябва да сформира служебно правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови