Реформаторите готови да се откажат да правят правителство заради aнтикорупциoнния закон

OFFNews 15 декември 2016 в 12:04 5742 1

БСП, ДПС, Патриотичния фронт и „Народен съюз“ гласуваха на правна комисия вчера aнтикорупционният закон да отпадне и по този начин всички промени, направени досега, могат да потънат, тъй като няма шанс законът да бъде разгледан от това Народно събрание, което е изготвило промените.

Това е основният закон, за който се борят реформаторите и днес те заплашиха, че ако не се преосмисли позицията, смятат, че този парламент е изчерпан и не виждат смисъл от опити да се прави правителство с техен мандат.

Депутатът Димитър Делчев от РБ се обърна директно към коалиционния си партньор Патриотичния фронт и ги призова да си осмислят позицията.

"Предстои да заявим позиция пред колегите от ПФ, която ясно казва, че желаем антикорупционния закон да влезе в дневния ред в правна комисия другия вторник. Ако това не се случи считаме, че в 43-тото НС, това което остава от него, няма реформаторско мнозинство и затова няма смисъл да се правят опити за съставянето на какъвто и да било кабинет в рамките на този парламент", категоричен е Делчев. Той подчерта, че са учудени от позицията на партиотите за законаи го нарече "извъртане на позицията".

"Ако законът не влезе другата седмица за разглеждане в правна комисия, има шанс той никога да не бъде разгледан в рамките на този парламент“, обясни Делчев. Той стигна и до по-остри думи, че тази позиция на ПФ е "разтваряне на чадър на корупцията и една коалиция на корупцията".

„Движение България на гражданите многократно е заявявало, че борбата с корупцията е техен приоритет. С вчерашния знак обществото разбра, че в този парламент има прокорупционно мнозинство, което успява да спира всеки разумен опит за ефективна борба с корупцията“, заяви Димитър Делчев, който е от групата на ДБГ.

"Не може Димитър Делчев да ми дава оценка на мен, нито ми е на годините, нито ми е на отговорността, нито ми е на позицията, отговори председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Опасно е на коляно, в последния момент да се приемат текстове, които могат да вкарат репресии, които могат да въведат несигурност и да не кажа направо тоталитаризъм под някаква форма, под прикритието борба с корупцията“, коментира Симеонов.

По въпроса за антикорупционния закон се изказа и лидерът на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук.

"Отлагането на закона за "по-добри времена" е лоша новина. Законът слага добра основа за повече почтеност в политиката. Много от недостатъците му можеха да бъдат изправени между четенията.

Ние с депутата Гроздан Караджов внесохме множество предложения за промени, съгласувани с експерти, които задълбочаваха антикорупционния ефект на проекта.

Това няма нищо общо с отношенията ни с ДБГ и РБ - ние напуснахме, именно защото знаем, още преди година разбрахме, че на ГЕРБ и ПФ не може да се има доверие по тези теми. И не приемаме тезите "Винаги с ГЕРБ" и "Власт на всяка цена"", коментира Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови