Реформаторите без единна позиция за Захариева

OFFNews 17 декември 2015 в 16:11 2468 0

Кандидатът за правосъден министър Екатерина Захариева.

Реформаторският блок не успя да вземе общо решение дали да подкрепи при утрешното гласуване кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски.

"Решенията в групата се вземат с мнозинство от двете трети, поради това, че няма две трети, няма решение, макар че по-голямата час от депутатите ни подкрепиха кандидатурата ѝ", каза Зеленогорски и обясни, че в такава ситуация по правилник всеки гласува по съвест и съгласно личното си убеждение.

Зеленогорски изрази мнение, че РБ няма да бламира избора на Захариева.

"Според мен тя ще бъде избрана утре. И аз, честно да ви кажа, лично я поздравих за изключителната смелост, която проявява, защото в този момент да поемеш този пост - това е наистина страшно смел човек. Убеден съм, че ще се справи. В тежки кризи жените обикновено поемат нещата със свои ръце", каза той.

Той отказа да каже от кои партии в РБ са депутатите, подкрепили Захариева и тези, които са били против. "Имаше няколко човека, които се въздържат и още не са взели окончателното си решение. Може би до утре ще има достатъчно аргументи, за да го сторят", каза още Зеленогорски.

Самата Захариева обяви, че е доволна от консултациите с парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, Пф и АБВ, защото всички са преминали в „много конструктивен тон“.

Тя беше категорична, че е наложително да се направят промени в Закона за съдебната власт, които са подготвени от предишния министър. „В него има много добри идеи, но трябва да бъдат променени, в съответствие с това, което се измени в Конституцията“, обясни още тя.

Тя изтъкна и добрите отношения, в които е с президента Росен Плевнелиев. „Аз дори в момента съм част от екипа му. В страхотни отношения сме“, обясни Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови