Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Реформатори внасят законопроект за електронното гласуване

Симона Костадинова 11 ноември 2015 в 13:01 4870 16

От Реформаторския блок (РБ) ще внесат днес в деловодството на Народното събрание промени в Изборния кодекс, с които се въвежда електронното гласуване.

Вносители на текста са Петър Славов и Мартин Димитров, но под него са се подписали и други депутати от групата на реформаторите в парламента. Предстои да бъде създадена и кръгла маса, която да обсъди предложения законопроект.

Проектът предвижда да може да се гласува както от компютър, така и от таблет и смартфон. Според предложените промени всички български граждани ще имат право да гласуват онлайн. Проектът предвижда и създаване на избирателен район "Чужбина", за да се спрат изкривяванията при избирането на депутати например.

Текстовете предвиждат и елиминиране на ефекта 15/15 - предложението е в бюлетината да не се изписват номерата на партиите.

В законопроекта е описана и самата процедура, по която ще може да се гласува електронно. Избирателите, които искат да гласуват електронно, ще трябва да подадат заявление онлайн не по-рано от 30 дни преди изборите. След това той ще получи писмо с уникална парола за достъп на посочен от него адрес. То ще се получава срещу документ за самоличност и подпис.

Според законопроекта достъпът до системата за електронно гласуване да се осъществява чрез ЕГН и получената парола. Предвидена е и  допълнителна защита - избирателят ще получи SMS с уникален код, след като влезе в системата в изборния ден.

Самата бюлетина за електронното гласуване визуално ще наподобява хартиената, а външният ѝ вид ще се определя от ЦИК. Предвидено е избирателят да има право да не гласуват за нито един кандидат. Той ще може и да променя решението си в рамките на изборния ден, но това ще може да се случва не повече от два пъти в един час.

Гласовете, подадени онлайн, ще се съхраняват в електронна избирателна кутия, като веднага щом гласът достигне до нея, информацията, обвързваща лицето и вотът му ще бъде заличавана.

Според проекта от един МАК адрес да могат да гласуват не повече от 3 души, като целта е така да не се позволява контролиран или купен вот.

Резултатите от електронното гласуване пък ще се отразяват в протоколи от районните или от общинските комисии, а данните ще се обединяват с тези от традиционното и машинното гласуване. 

Славов обясни, че предложените промени поставят основите на електронното гласуване. "Тепърва ще търсим диалог с останалите колеги в парламента, с инициативните комитети, обявили се "за" електронното гласуване, и други експерти, за да бъде законът максимално прецизиран", добави той.

Миналата седмица Петър Славов коментира пред OFFNews, че подготвя текстове за електронното гласуване, но тогава не се нае да каже кога ще е готов законопроектът.

Припомняме, че заедно с местните избори се проведе и национален референдум, в който въпросът беше дали да бъде въведено електронно гласуване и 69.50% казаха "да". Тогава гласувалите на допитването не бяха достатъчно, за да може електронното гласуване да се приеме задължително. Те обаче бяха достатъчни темата да се върне в Народното събрание, където идеята да се превърне в законопроект и да бъде гласувана в зала.

Все още не е ясно обаче дали проектът на реформаторите ще е единственият по темата, или ще се изготвя и общ, компромисен вариант, както предложи председателят на правната комисията Данали Кирилов, които подчерта, че от ГЕРБ вече имат хотов проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews