Реформатори искат със закон да оставят "Иракли", "Карадере" и "Корал" диви

OFFNews 10 февруари 2016 в 17:32 7492 8

Депутати от Реформаторския блок (РБ), сред които Мартин Димитров и Петър Славов, предлагат промени в закона, с които плажовете "Иракли", "Карадере" и "Корал" да останат диви, научи OFFNews.

Реформаторите предлагат промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които забранят отдаването под наем и даването на концесия на трите плажа, както и не позволяват на тях да има заведения и развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги.

Текстовете са внесени днес между първо и второ четене на законопроекта, който прехвърля управлението на плажовете от Министерство на регионалното развитие в Министерство на туризма. Предстои предложението да бъде разгледано в комисия и след това да влезе в пленарна зала.

Депутатите искат за "Иракли", "Карадере" и "Корал" да се създаде понятието "морски плажове за природосъобразен туризъм".

Реформаторите обясняват, че с предлаганите промени целят да съхранят последните няколко останали незастроени и незасегнати от безконтролна урбанизация плажове по българското Черноморие. Те подчертават, че поставянето на отделни плажове под особен статут не представлява прецедент в световен мащаб.

Групата депутати предлага и по-строги мерки за стопанисващите плажове, които са заели повече от половината от свободна зона, както и за тези, които са ограничили свободния достъп до плажната ивица. Те искат след съставяне на акт незабавно да премахнат незаконното съоръжение, а не както беше досега - да се чака обжалването, което често продължава по-дълго от летния сезон. Те искат възможността за обжалване да остане, но да не е обвързана с изпълнението на заповедта.

Предвидена е и възможност премахването на оградите или чадърите, които са незаконни, да се извършва със съдействието на МВР, тъй като често длъжностните лица, които следят за спазването на закона, са подложени на тормоз и дори гонения от провинилите се лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!