Реформатори: С парите за втора пенсия се готви кражба като с КТБ (видео)

OFFNews 03 май 2016 в 13:20 6761 6

Министърът на финансите да отложи внасянето на проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат парите за втора пенсия да преминат от индивидуалните партиди на хората в обща сметка (пул), от която да бъдат изплащани. 

За това призоваха Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Георги Ганев от Гражданския съвет на Реформаторския блок, които дадоха пресконференция в централата на ДСБ по повод предложените от министър Владислав Горанов промени в КСО. Част от тях се отнасят до частните пенсионни фондове.

Тримата искат Горанов публично да обещае, че няма да внася текстовете, преди да са минали стрес тестовете на пенсионните дружества и преди обсъждане в широк експертен състав.

Аргументът за прехвърлянето на парите от индивидуални партиди в обща сметка, от която частният пенсионен фонд да ги изплаща на правоимащите, е, че така се създава буфер. Парите на пенсионерите, които починат по-рано от очакваната продължителност на живота им, ще отидат за изплащане на пенсии на хората, които ще живеят дълго. Това обаче означава, че, първо, с някои изключения, парите от първоначално личните партиди на хората няма да могат да се наследяват, и, второ, обезсмисля втория стълб на пенсионното осигуряване, защото го уеднаквява в голяма степен с първия. При първия солидарен стълб парите от вноските се събират в НОИ и с тях се изплащат парите на сегашните пенсионери. Там лични партиди няма, а когато дойде време за пенсия, този, който е плащал пенсиите, образно казано, на родителите си, докато е работил, получава пенсия от вноските на работещите си деца.

Според Димитров, Караджов и Ганев идеята за създаване на „общ пул“ е национализация, която ограничава правото на хората да разполагат с парите си.

"След КТБ това ще е може би най-голямата кражба, ако тези промени минат през парламента. Цялата система ще се зарази, ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната", коментира Караджов.

Той подчерта, че този законопроект е бил изготвен "тайно от парламента, тайно от ресорния министър и вицепремиер Ивайло Калфин". Според реформатора промените са направени промени изцяло във вреда на хората, които очакват пенсии по втория стълб. На такива имат право родените след 1959 г.

Караджов дори заяви, че е възможно с предложението си финансовия министър да обслужва и криминална цел - да паднат акциите на пенсионните дружества, особено на най-голямото, и така един конкретен човек да го купи по-евино. Той не назова нито дружеството, нито купувачът. "В тези среди много добре се знае за какво говоря", каза той.

Думите му напомниха за опита за купуване на най-големия пенсионен фонд у нас - "Доверие" - преди три години.

"Внася се нещо, което ще създаде социална експлозия и притеснение у хората", каза още той. 

"Когато отидете на лекар, първо ви преглеждат, а след това се назначава лечение. Сега се прави точно обратното, а в такива случаи пациентът често умира", каза Мартин Димитров. Той беше категоричен, че натрупаните пари трябва да могат да се наследяват. 

Димитров припомни, че през декември 2014 г. имаше подобен скандал. "Той нищо не успя да постигне от целите, които си беше поставил. А той иска преди да е постигнал промените от предишните му промени, да прави нови".

През декември 2014 г., с преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, беше направен опит за прокарване на текст, който отваряше вратата за прехвърлянето на парите от частните фондове към потъващия в дългове Национален осигурителен институт. Острата обществена реакция спря приемането им. 

Икономистът Георги Ганев беше категоричен, че законодателят няма право да пипа парите на хората и няма как да им ги вземе със закон. "Не знам защо финансовите министри на ГЕРБ имат маниакално желание да сложат ръка върху пенсионните фондове на хората", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

6

ОФчар

03.05 2016 в 16:15

Не искам да ми крадът паричките за втора пенсия! Не си ги давам!!

12584

5

сдг

03.05 2016 в 15:54

РБ и по специално хората около ДСБ сериозно пазят интересите на УПФ в които най вероятно почти всички около Костов имат акции в тези фондове.
А иначе ще стане много интересно когато започнат масово да се пенсионират хората,след като им дойде времето за пенсия.Тогава ще ревете държавата пак да направи нещо,защото едни Фондове,са ви откраднали парите за втора пенсия!

12881

4

Иван55

03.05 2016 в 14:00

El Comm, не съм специалист по кражбите. Просто съм убеден, че навсякъде, където има държавно, но и навсякъде, където има задължително, може да се краде. Колкото е по-просто, толкова е по лесно за контрол. А простото е от "памтивека", от преди пенсионното осигуряване. Старите помагат на младите на старта им, след това стартиралите млади се грижат за помогналите им старци. Пренесено в държавата, това е чисто солидарна пенсионно осигурителна система при някакъв таван на осигуритлния доход. Който печели и иска повече, да се оправя сам.

14847

3

БирникЪ

03.05 2016 в 13:55

Един път и аз да съм съгласен с тия идиоти. ДЗПО-то наистина беше глупост, когато го въведоха. То има известен смисъл при нарастващо население и стабилен ръст на икономиката. При нашите условия ДЗПО-то е една пирамида, която пълни гушите на назначени "бизнесмени". Но това, което иска Горанов, си е чист грабеж. Премахване наследяването на вноските премахва единствената смислена причина за съществуването му. Затова ДЗПО-то трябва най-добре да се премахне изцяло, а хората да решават къде да инвестират за пенсия - в НОИ или в доброволни фондове. Но да знаят - и в двата случая ще сбъркат !

77927

2

El Commandante

03.05 2016 в 13:37

Иван55: Това къде си го написал е твърде умно за мен и ще ми отнеме време да го разбера.
Обясни с думи прости: има ли опасност да се краде от пула или няма опасност.
Щото имам някои идеи за спестяванията на българите в чужбина, които гравитират около термина пул.

12881

1

Иван55

03.05 2016 в 13:29

Капиталовият, втори стълб, т.н. ДЗПО беше изначална глупост. Щото парите вече нямат свойството да пренасят стойност в дългосрочен план. Щото беше ясно, ясно е и сега, че темпа на нарастване на доходите ще е много по-висок от темпа на инфлацията. Никаква капиталова схема не може да постигне доходност, конкурираща нарастването на доходите. ДЗПО-то беше и е една от олигархичните схеми на режисирания преход със законодателство, буквално подканящо сектора да се картелира. Трябваше да подхрани старта на БФБ, е, подхрани го. Само дето БФБ взе, че се спихна, въпреки непрекъснато нарастващите постъпления от пенсионните вноски. Базовият пенсионен модел, този, който държи мрежата, пазеща ни от крайна бедност, трябва да бъде солидарен и държавен. От там нататък всеки да се спасява както му харесва. Някои ще инвестират в повече деца, други в недвижимости, трети в бизнес. Капиталовите фондове пак са "девета дупка", опция общо взето за наивници.

п.с. Написах го на 27.04.2016 г. в Клуб Z.