Реформатори: РБ беше съучастник в удължаването на мандата на кабинета

OFFNews 27 декември 2016 в 19:15 5671 6

Реформаторите бяха съучастници в удължаването на мандата на втория кабинет на Бойко Борисов. Това обявиха пред bTV депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. 

Според тях вероятно третият мандат за съставяне на правителство е взет, за да бъдат пуснати обществени поръчки от министерствата. 

В средата на декември Димитров и Славов внесоха в Народното събрание питане към всички министри за това какви обществени поръчки са пуснати през последните два месеца, тъй като са получили информация, че разходите рязко са се увеличили, след като е станало ясно, че ще има избори. 

Те са на мнение, че Реформаторски блок вече няма и затова няма как да останат в него. Според тях трябва да бъде изградена нова демократична алтернатива, която да бъде различна от ГЕРБ. 

„Когато най-голямата партия подаде оставка и поиска избори, после върне мандата, е ясно, че се отива на такива. ГЕРБ трябва да понесе цялата отговорност”, посочи Мартин Димитров. 

Двамата депутати са задали през тази година общо 528 въпроса (Димитров е задал 233 въпроса, а Славов - 295) към премиера и депутатите и според тях контролните функции на парламента са полезни. Двамата са рекордьори по брой зададени въпроси. 

Парламентът е много важна институция, ние се опитваме да използваме контролните ѝ функции, коментираха те. 

"Добрият пример е реформата на енергетиката, НЕК беше на загуба, а тази година ще е на печалба", каза Мартин Димитров.

Според Славов въпроси трябва да се задават, независимо дали по една тема има или няма развитие.

„Според мен, едно от обясненията защо сегашният парламент си отива е, че не бяха направени осезаеми усилия”, каза той.

В резултат на техните въпроси беше гласуван законопроект храните с изтичащ срок на годност да бъдат освободени от ДДС и дарявани. Новият закон влиза в сила от 2017 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови