Реформатори: Позициите на премиера са в разрез с членството ни в ЕС и НАТО

OFFNews 16 август 2016 в 12:29 3313 4

Действията на правителството поставят под въпрос основни ценности и принципи, които България защитава като част от цивилизования демократичен свят и като член на ЕС, Съвета на Европа и НАТО.  

Това се казва в декларация на Гражданския съвет на Реформаторския блок. В текста пише още: 

ГС следи с дълбоко безпокойство и загриженост политическите събития от последните седмици.

Предаването на преследвания по политически причини Абдуллах Бююк на турската държава е незаконен акт, който нарушава:
- Конституцията, националното и международното право;
- Правата на човека – забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение, правото на справедлив процес и защита;
- Принципите на правовата държава
- Базисните принципи на солидарността, справедливостта, и хуманното отношение.

Действията на правителството поставят под въпрос основни ценности и принципи, които България защитава като част от цивилизования демократичен свят и като член на ЕС, Съвета на Европа и НАТО. 

Тези действия, заедно с ангажирането на правителството с енергийните проекти от “Големия шлем” (АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас - Александруполис) обслужват чужд геополитически дневен ред, който отклонява България от евроатлантическия й път и нарушава националните ни интереси.

ГС се обявява за сигурност в Черноморския регион и настоява за ангажиране на всички демократични съюзници от НАТО в осигуряване на мира и сигурността в региона. Позициите на премиера по тoзи и други принципни външнополитически въпроси са в разрез с нашето членство в ЕС и НАТО, което предполага солидарност и лоялно сътрудничество между държавите членки.

Гражданският съвет настоява за ясно поемане на политическа отговорност и съвместни действия с нашите евратлантически партньори за решаване на основните проблеми, които представляват заплаха за националната сигурност на България, вместо действия, които унизяват националното ни достойнство и интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

17.08 2016 в 08:07

Освен всичко казано дотук, не закъсняхте ли много с реакцията по случая Бююк? Как така на мен, правно невежия, ми стана ясно веднага, че това е акт на подчинение на ердо султан, а не изпълнение на законна процедура, а вие се чудихте три дена да се събудите ли или не? Ето затова никога няма да гласувам за вас. На първо място поставяте привилегиите, които ви дава участието в политиката, а не принципите, които сте прокламирали. Не ви трябва моят глас? Е, и вие не ми трябвате.

Поздрав!

17898

3

кикимора

16.08 2016 в 16:03

Ми като е незаконен акт що не го оспорите в съда бе мушмуроци? Ми само дрънкате менчето.
Ми напуснете коалицията и правителството. Да ви видим че съществувате.
 
X

Да помогнем на украинските деца!