Радев: Министър Ненчев излъга за мотивите за напускането ми, тръгнах си заради него

OFFNews 16 август 2016 в 10:21 7990 12

Министърът на отбраната е излъгал за мотивите в оставката на ген. Румен Радев.

Това стана ясно от думите на бившия командир на ВВС, който даде първа пресконференция след напускането на армията. Генералът опонира на министър Ненчев, според когото Радев е против промените в закона за отбраната, които позволяват съвместна охрана на въздушното пространство.

Нямам нищо против съвместна охрана, но това не трябва да става за сметка на родната авиация. Единствено България приема съвместна охрана на въздушното пространство срещу заплащане, каза Радев.

От обясненията му стана ясно че има концепция за съвместна охрана. Миналата седмица Николай Ненчев отрече за съществуването й. 

В момента нямаме нито един изправен самолет, заяви още Радев. Това обаче не означавало, че няма летящи самолети. 

Тръгнах си от армията, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не се вслуша и не поиска моята експертиза, обясни Румен Радев. 

Не мога да простя, че заради протакане и други съображения, ние изложихме нашия летателен състав на риск, каза още Радев. По думите му, още през 2014 г. е било ясно, че през пролетта на 2015 г. самолетите изчерпват своя ресурс и ще останат на земята.

„Пращах няколко докладни, издавах проблемите на съветите по отбрана. Настоявах за спешен договор с "РСК МиГ", каза той и посочи, че това е било без успех. Според него договорът с руската компания не е сключен по три причини: декларацията от Уелс за прекратяване на зависимостта от Русия, санкциите на ЕС към Русия и идеологически съображения.

Ген. Радев поясни, че през януари 2015 г. министър Ненчев го е извикал и е поискал мнението му като е разпоредил да се сключи спешен договор с руснаците за осигуряване на минимален брой самолет за нуждите на НАТО. По думите му министърът е обещал и да внесе спешно готовият проект за инвестиционен разход в Министерски съвет за нов самолет. Нищо от това обаче не се случило.

По отношение на ремонта на двигателите на изтребителите ни в Полша Радев смята, че грешката на ръководството на Министерство на отбраната e, че се "втурнало сляпо към тази панацея", без да има никакви гаранции за възможностите на полската страна.

„Нашите управници, не събраха нито смелост, нито мъдрост да излязат навън открито и да се борят за нашите български бойни способности, за бойните способности в системата на Алианса и да отстояват интересите“, заяви ген. Радев.

Според него друг договор, за който се говори много е Междуправителственото споразумение за цялостна логистична поддръжка е трябвало да бъде сключен отдавна. „Дори и да се сключи до края на тази година, конкретни договори за доставка по него ще бъдат сключени някога евентуално 2017 г.“, добави той. „Какво се получи. От единия монополист РСК МиГ, Министерство на отбраната само създаде насила друг монополист – Полската отбранителна индустрия“, посочи ген. Радев.

По думите му, когато са дошли изгодните цени за РСК МиГ, те са се подминали с пълно мълчание. Във връзка с диверсификацията на доставките Радев посочи, че не се работи за реална диверсификация, каквато да гарантира най-добри условия за България по отношение на време и финанси.

Изтребителната ни авиация беше напълно приземена, коментира Радев.

„Питам се и друго дали премиерът наистина знае реалното състояние на изтребителната ни авиация и каква комуникация тече между него и най-добрия му министър“, коментира ген. Радев. Той подчерта, че няма да посочва бройки на самолети, тъй като такива са изискванията на Закона за защита на класифицирана информация. „За последните две години освен договора с Полша за доставка на 6 двигателя от ремонт, и освен тези четири двигателя по този договор, два от които дойдоха едва миналия месец, няма никакви други договори. Няма никакви други доставки на ремонт, от които има крещяща нужда. В резултат - изтребителната авиация беше напълно приземена“, каза той. Според него причините за състоянието на бойната ни авиация е некомпетентност на ръководството на отбраната, гарнирано с неглижиране на военната експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

11

Stamboloff

16.08 2016 в 18:34

Това беше за оставката. А за разговорите с Нинова и Първанов - нищо.
Много бих искал да видя този натовец сниман между Първанов и Румбата Петков.
Милият кандидат-президент - не е разбрал натовецът каква е разликата между това да си сътрудничиш с натовска Полша и с РСК МиГ.
Няма и да разбере. Добър пилот бил.

11841

10

трафоПОСТ

16.08 2016 в 13:29

"От обясненията му стана ясно че има концепция за съвместна охрана."

Не разбрах, червеният генерал иска да е шеф на ВВС или президент на БСП?
Не бил против съвместна охрана, ами бил срещу заплащането…

Нещо объркан ми се вижда, не е лесно да си избраникът на БСП, АБВ и АТАКА.

7506

8

Разпасана работа за 27 години една голяма държава беше тотално унищожена и отвътре и отвън.
...........

Не знам за коя голяма държава става дума, ама ако намекваш за България - всички оплаквания - към партията на бившия генерал за дето смъкнаха правешкия велможа на вътрешнопартиен преврат.

13207

7

Shoshon

16.08 2016 в 11:16

Разпасана работа за 27 години една голяма държава беше тотално унищожена и отвътре и отвън. Честито.

29217

6

Лопе де Вега

16.08 2016 в 11:15

Всички лъжат! Има вариант да е купен за кандидат-президент като единствен сериозен противник на боко. В случай, че боко не се кандидатира, да бъде сигурния бъдещ президент. Ще видите, че при всички възможни комбинации за изход от изборите, пак ще му намерят някое топло местенце. Ми това генералската пенсия за нищо не стига.

Поздрав!

17898

5

кикимора

16.08 2016 в 11:05

A това за охрана от НАТО като Ньойския договор верно ли е? или напротив?

7506

4

Защо ни занимават непрекъснато с този руски разведчик?

Айде марш от войската!
 
X

Да помогнем на украинските деца!