Радан Кънев: Цацаров опитва да провали мисията на европейските прокурори

OFFNews 30 юни 2016 в 12:05 3693 4

Радан Кънев: Цацаров опитва да провали мисията европейските прокурори

Желанието на Цацаров да филтрира разговорите на проверяващите не е технически детайл, а опит за саботаж и провал на мисията. Опит, в който премиерът се оказва тих съучастник.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев, по повод европейската проверка на прокуратурата. В сряда главният прокурор Сотир Цацаров поиска конфиденциалността около мисията на четиримата европейски прокурори в България да отпадне изцяло. Мисията беше подновена, след като неочаквано беше отложена в края на май. Обяснението от страна на Министерството на правосъдието беше продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво.

Ден по-късно Радан Кънев отправи питане до премиера Бойко Борисов дали е имало саботаж на проверката и дали организацията по нея не е провалена умишлено от българска страна. 

"Цацаров отговори на моето парламентарно питане до премиера Борисов (което все още виси без отговор в пленарна зала...)", написа днес Кънев. 

По думите му:

Отлагането на мисията на европейските прокурори се дължи на искане на прокуратурата да знае с кого ще се срещат проверяващите и за какво ще си говорят. За да може да упражни до болка познатите си механизми на натиск преди провеждане на разговорите ("интервютата"). Този отговор беше очевиден, но искахме да го чуем от премиера. Той предпочете да покрие Цацаров и изпрати министър Захариева и вицепремиера Кунева да говорят за "технически детайли".

Кънев заявява, че тук не става въпрос за технически детайл, за опит за саботаж на мисията.

Не! Желанието на Цацаров да филтрира разговорите на проверяващите не е технически детайл, а опит за саботаж и провал на мисията. Опит, в който премиерът се оказва тих съучастник...

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че не може да бъдат тайна изводите на прокурорите от проверката им. "Не може да бъде тайна механизмът, по който те получават информацията и интервютата, които се провеждат, защото интервюта се провеждат с много хора", каза главният прокурор.

Той допълни, че в резултат на мисията ще бъдат изготвени няколко междинни и един окончателен доклад, който ще бъде готов през декември. Според споразумението между Министерството на правосъдието и Европейската комисия и тези доклади са конфиденциални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

5

Иван55

30.06 2016 в 17:53

"Отлагането на мисията на европейските прокурори се дължи на искане на прокуратурата да знае с кого ще се срещат проверяващите и за какво ще си говорят."

Ха, аферата на бивола е завряна в г@за на жабата. :) Де го насето да обясни кондиката?

63994

2

Red or Dead

30.06 2016 в 12:46


Скрий се, бягай си развявай.....“знамето“;)