Радан Кънев: Престъпен синдикат в съда клати държавата

Сегашният главен прокурор е доста приличен на фона на много свои предшественици, смята лидерът на ДСБ

OFFNews 01 декември 2015 в 08:28 7824 12

Радан Кънев: Престъпен синдикат в съда клати държавата

Престъпен синдикат в съдебната система осъществява сценарий, който е насочен срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Това е мнението на лидера на ДСБ Радан Кънев, който коментира пред Нова телевизия скандала "Яневагейт".

Той повтори част от тезите на главния прокурор Сотир Цацаров за това, че скандалът е част от сценарий срещу властта. Цацаров обаче смята, че зад атаката стои "лидера на политическа партия", визирайки Радан Кънев. 

"За мен действието е действие по сценарий. Сценаристите не са в Париж или във Франция, където и да се намира редакцията на сайта "Биволъ", те са в София. И понеже смятам, че това е сценарий, той ше продължи да действа. Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи", обясни пред журналисти главният прокурор.

Според Радан Кънев скандалът със записите е станал сериозен не от момента на изтичането им, а от момента, в който "подсъдимата жена Ченалова" е започнала да говори по медиите. Той отказа да коментира записите, но обясни, че според него истинският проблем се е появил, едва когато човекът, обвинен "в най-тежката корупционна схема" говори публично. 

"Има и скандал, има и сценарий, има и изнудване. От вчера, по всичко личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване", обясни Кънев, според когото има медийна и политическа атака и срещу него. Лидерът на ДСБ определи като "долни клевети" твърденията, че организира метеж срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. 

Според него предстоят "нови епизоди" от записите, защото "този тип мръснишки кампании се развиват по сценарий". "Намираме в мафиотска война", категоричен е лидерът на ДСБ. 

Радан Кънев припомни, че в целия скандал е забравено името на Богдана Желявска - съдията, отговаряща за случайното разпределение на делата в Софийския градски съд (СГС). "Защо забравихме г-жа Желявска, която боравеше със случайното разпределение на делата, което е гвоздеят на мафиотската схема", попита той и обясни, че говори за "престъпна мрежа", която стига до високи нива във Върховния касационен съд и прокуратурата.

"Тази ситуация има решение и то не е главният прокурор да се поддава. Те му казват: Пази ни или тази жена ще говори", обясни Кънев, допълвайки, че няма конфликт нито с Цацаров, нито с други хора от съдебната система. Сегашният главен прокурор е доста приличен на фона на много свои предшественици, смята лидерът на ДСБ.

Той каза, че за разплитането на корупцията в съдебната система и за разследване на скандала "Яневагейт" има два варианта. Единият е да се гласуват поправките в Конституцията, които предвиждат независим главен прокурор. Според Кънев мнозинство за такова решение няма и то най-вероятно няма да мине в парламента. Второто решение е главният прокурор да делегира пълни правомощия на човек, на когото има доверие, "за да се разследва цялата тази история".

Кънев обясни, че реформата не е персонални сблъсъци. "Тя е ясна – смяна на правилата и смяна на поколенията. Ако продължаваме да залагаме на хора, които са в едни и същи зависимости, ако едни и същи пияндурници се въртят из телевизиите, няма да мръднем", коментира той. 

Кънев смята, че има голям обществен натиск за провеждането на съдебната реформа. "Тя изисква единен Реформаторски блок в партньорство с единен ГЕРБ. Сега има клинове между Цветанов и Бъчварова. Аз съм против всякакви лични конфликти", обясни Кънев. Според него на дневен ред стои въпросът за консолидиране на десницата за пълноценното провеждане на реформата. Лидерът на ДСБ обясни, че в Блока няма цялостна подкрепа на правосъдния министър Христо Иванов. Сигналите за това идвали от ДБГ, но не и персонално от Меглена Кунева. По думите му министърът на правосъдието има подкрепата на цялото правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!