РБ ще гласуват по съвест при третото гласуване на промените в Конституцията

ОFFNews 16 декември 2015 в 10:25 2179 2

Народните представители от Реформаторския блок (РБ) ще гласуват по съвест при днешното трето четене на промените в Конституцията.

Това каза след заседание на парламентарната група на Блока съпредседателят й Найден Зеленогорски, който е зам.-председател на ДГБ. 

Няма да има единно решение на групата, каза Зеленогорски, който излезе пред събралите се журналисти заедно с другия съпредседател на групата Радан Кънев (ДСБ) с цел да демонстрират единството на групата. 

"Групата е цяла, РБ е цял. Спокойно, виждате с Кънев заедно даваме брифинг", каза Зеленогорски.

Попитан дали поправките ще успеят да съберат 180 гласа, Радан Кънев заяви, че това е отговорност на хората, които събраха 204 гласа срещу постигнатия през лятото исторически компромис. "Ако обичат, да си ги събират пак", каза той.

Миналата седмица именно промените в Конституцията и решението на повечето депутати да подкрепят разпределението на квотите, предложено от АБВ, станаха повод миналата седмица Христо Иванов да подаде оставка като правосъден министър, а ДСБ да обяви, че излиза в опозиция, но да остане част от РБ, които останаха в управлението.

При третото гласуване няма да могат да се правят редакционни промени в проекта. То ще е поименно, като депутат ще става от място и ще заявява как гласува.

Ако нито един от депутатите от РБ не подкрепи промените, то те няма да минат на третото четене, защото от БСП обявиха, че няма да подкрепят промените. Това означава, че дори всички от ГЕРБ, ДПС, Патриотичен фронт, БДЦ, "Атака", АБВ и независимите депутати подкрепят текстовете, се събират 177 гласа от нужните 180.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!