РБ поиска отделно от ГЕРБ оставките във ВСС

Симона Костадинова 27 януари 2016 в 14:26 3103 3

Реформаторският блок излезе с декларация, с която призовава членовете на ВСС да отговорят на очакванията и да подадат оставки.

Текстът на декларацията беше прочетен пред журналисти от лидера на ДСБ Радан Кънев, заедно с него беше и другият съпредседател на РБ - Найден Зеленогорски от ДБГ, както и представители на останалите партии във формацията.

По повод вчерашната декларация на ГЕРБ Кънев обясни, че няма как ВСС да се саморазпусне или да подаде колективна оставка, може само всички 25 членове на съвета да подадат оставки поотделно и точно това е искането на РБ.

Кънев подчерта, че РБ са единствените, които от началото на това Народно събрание искат оставката на ВСС и то с мотивите, представени вчера от ГЕРБ.

"Само за няколко месеца в българската съдебна система ВСС произведе SMS скандалите от последните дни, мегаскандалa Яневагейт, скандалa с отказа на ВСС да назначи председател на Софийския апелативен съд, без да обяви публично аргументите си, отказа да се разследват случаите "Белведере" и нередностите в СГС, бездействието около потенциалния конфликт на интереси при образуването и разглеждането на дисциплинарни производства. Обществото още няма отговори от ВСС на скандалите около случайното разпределение на делата, както и манипулирането на софтуера за случайно разпределение в СГС", припомни Кънев.

Според декларацията именно заради тези скандали РБ не смята, че е възможно да се даде повече доверие към ВСС в сегашния му състав.

По думите на реформаторите оставките на членовете на ВСС ще бъдат "морален акт за съхранение на репутацията на институцията и достоен начин да се преодолее кризата в доверието към съдебната система".

"Мнозинството във ВСС работи по същия начин от първия ден на мандата си - подчинено на политически и корпоративни влияния", заяви Кънев, а след това Зеленогорки добави, че във ВСС все пак има "едно реформистко малцинство", но то няма как да свърши определяна работа без обща мотивация.

От РБ подчертаха, че препотвърждават, че принципът на разделение на властите е върховен принцип, но валиден за правната система е и този на взаимен контрол. В декларацията си те подчертаха, че остро осъждат текста, с който се "бетонира настоящото ВСС" и беше приет между първо и второ четене в преходните и заключителни разпоредби на промените в Конституцията.

Кънев беше категоричен, че с искането за оставка на членовете на ВСС не може да става дума за намеса в независимата съдебна система.

Зеленогорски обясни, че от РБ излизат с различна декларация от тази на ГЕРБ, защото не са съгласни с вчерашната критика за дейността на Христо Иванов като министър на правосъдието. "Вчера предложихме текста за министерство на правосъдието да бъде отхвърлен или да бъде редактиран. Аз благодарих на Иванов за свършената работа, настоящият министър продължава започнатото", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!