РБ обявява новите си партньори до края на седмицата

OFFNews 16 февруари 2017 в 10:50 2367 2

Реформатоският блок води разговори с няколко политически организации и до края на тази седмица ще стане ясно как се явяваме на предсрочните избори и кои са нашите партньори. РБ ще се разширява в следващите дни.

Това заяви пред БНТ проф. Даниел Вълчев, секретар на Политическия съвет на Реформаторския блок.

В понеделник ще представим водачите на листи, каза Вълчев. Имаме серозен екип от млади хора и те имат шанс да се докажат на тези избори, отговори проф. Вълчев на въпрос за решението на лидера на ДБГ Меглена Кунева да не бъде част от листите на РБ.

Реформаторският блок постави 10 важни въпроса, на които даваме отговори, каза той и даде пример с борбата с корупцията, за която всеки говори, но реални предложения и мерки няма. Даваме конкретни решения, категоричен бе Вълчев и даде приемер с предложение, свързано с антикорупцията –когато едно лице в служебно качество, извършва служебна дейност за него да не важи правилото за забрана да бъде записвано, филмирано, фотографирано, посочи той.

Защо е необходимо да има защита за митничар, за министър, за депутат, когато изпълняват служебните си задължения, попита реторично проф. Вълчев и посочи, че това е начин обществото да реагира на корупцията.

Има най-различни идеи как ще се развива културата, но трябва да си даваме сметка, че ние сме 7 млн. и не знам има ли страна, където един писател може да се издържа от продажба на книги, както и театърът само от билети. Ако ние искаме да запазим културната си идентичност, означава, че трябва да дадем пари за това, заяви проф. Вълчев.

За културата, както и за образованието трябва да се отделят средства, категоричен бе той. Сега някои се сетиха, че трябва да се увеличават заплатите на учителите, а преди няколко месеца, когато се говореше в „Арена Армеец" за 10% увеличение, стана скандал. Добре, че идват избори да се сетят, коментира Вълчев.

Попитан за служебното правителство, Вълчев заяви, че от конституционна гледна точка основната му задача е да проведе честни избори, както и да не се спира работата в министерствата. Никой не очакваше, че служебният министър на образованието ще лъже по този начин. Думите му бяха опровергани от Европейската комисия и стана ясно, че няма спирани средства по оперативната програма, добави проф. Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови