Противозаконно: ГЕРБ прескочи общественото мнение как ще се отрази мажоритарната система

Оценката на въздействието на закона, която са изготвили, не отговаря на изискванията

Антония Чорева 13 януари 2017 в 12:30 4227 5

Вътре в тази папка е законът на ГЕРБ, който предлага промяна в цялата изборна система.

Една малка и скромна страничка Оценка на въздействие на Закона, в случая в Изборния кодекс, са написали ГЕРБ към радикалните промени, които предлагат за изборите.

Оценката за въздействието на закона вече е задължителна при внасянето на всеки нов закон в Народното събрание и трябва да се изготвя от вносителите. Тя е по-кратка при малки промени, по-обширна за по-големи промени и трябва да е много обстоятелствена при големи, нови закони, или в случай на промяна на изборното законодателство. В случая, промените, които ГЕРБ предлагат в Изборния кодекс, за въвеждане на изцяло мажоритарна промяна, трябва да са описани как биха повлияли на обществото в поне няколко страници, като се приложи и официално допитване до обществото как биха повлияли промените на страната.

Малко след 11.00 ч. вчера 14 народни представителя от ГЕРБ внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс и обявиха, че предлагат изцяло мажоритарна система, 0 лева субсидия за партиите, броя на депутатите да бъде намален, ако министър стане депутат и редица промени при гласуването на българи в чужбина.

Оценката на въздействието на закона е написана след предложения законопроект и вероятно е правена от самите депутати на ГЕРБ. В нея е написана информация като от и за първокласници и нито дума как ще повлияе новият законопроект на обществото.

В Оценката за въздействието на новия Изборен закон те пишат: „Ще бъдат необходими значителни разходи за обезпечаване на организационно-техническа подготовка на изборите и за нов състав на комисиите. Ше трябва да се преструктурира изборната администрация и да се назначат експерти с опит, за което ще е необходими допълнителни разходи. Не се предвижда сливане или закриване на административни структури. С настоящия законопроект са предвидени последващи промени в Закона за бюджета за 2017 г. и в Закона за политическите партии, свързани изцяло с премахване на субсидията за политическите партии.


Експертът Тони Димов от Центъра за оценка на въздействието на законодателството коментира, че за да бъде внесен такъв закон с толкова големи промени за обществото, трябва да е проведена обществена консултация от минимум 30 дни и обяснява правилата за новите закони, които влязоха в сила от ноември.

1. При изработването на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. (Чл. 18а.);

2. В процеса по изработване на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. (чл. 26, ал. 2);

3. Преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, и предварителната оценка на въздействието за обществена консултация. (чл. 26, ал. 3).

И още: Трябва да е изготвена цялостна предварителна оценка на въздействието относно внесения законопроект.

Според Тони Димов такава няма. Представената една страничка текст с широк шрифт не е цялостна предварителна оценка на въздействието, а е по-скоро частична оценка.

По думите на експерта такъв законопроект би представлявал „неправо в буквалния смисъл“.

„Закон, създаден при неспазване на правно уредената процедура за неговото изработване, е нормативен акт който страда от непоправим порок и като такъв не произвежда действие. Той е лишен от всякаква валидност и легитимност“, смята експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

5

Halo

13.01 2017 в 14:53

На този "експерт" не са му платили пари за консултация, затова лае толкова.

18551

4

Нострадамус

13.01 2017 в 14:13

Поведението на Боко Борисоф (и на ГЕРБ) винаги е било антидържавно, популистко, мафиотско, крадливо и е подчинено изцяло на личния му интерес. Което за съжаление е обичайно за лидера на ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ http://www.flagman.bg/article/118748

18551

3

Нострадамус

13.01 2017 в 14:12

Цветанов, Борисов, ГЕРБ и Морал ??? Моля Ви отделете няколко минути и прочетете откъси от Николо Макиавели и "Владетелят"- ГЛАВА VIII ЗА ОНЕЗИ, КОИТО СТАВАТ ВЛАДЕТЕЛИ ЧРЕЗ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ... https://chitanka.info/text/4440/9#textstart

12385

2

Ivansti

13.01 2017 в 13:01

Общественото мнение не се ли изказа на референдума? Нещо много го ударихте на партийност и предизборност!