Протестите в Румъния се засилват, 50 000 на площада (видео)

OFFNews 30 януари 2017 в 09:35 7807 1

Снимка Ройтерс

Антиправителствени протести в Румъния

Десетки хиляди румънци излязоха за опиреден ден на протест в Букурещ и други големи градове в неделя, 29 януари, срещу плановете на правителството да декриминализира на някои престъпления и да помилва затворници чрез спешни постановления, предаде Ройтерс.

Намеренията на управляващите бяха оповестени по-рано този месец и срещнаха критиката на президента Клаус Йоханис, на главния прокурор, Върховния съд, главният антикорупционен прокурор, групи за защита гражданските права и дипломати.

По данни на полиция около 50 000 души са се включили в митинга в столицата, което го прави най-мащабния от серията протести.

"PSD (управляващата социалдемикратическа партия - б.р.) е червена чума", скандираха демонстрантите на университетския площад въпреки мразивитото време, а след това се отправиха към вътрешното министерство, седалището на омбудсмана и правителствената сграда.

Според проектозакона правителството възнамерява да декриминализират злоупотребата с власт с действия, причиняващи финансови щети за по-малко от 200 000 леи (около $ 47 500).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови