Променят начина на финансиране на университетите

Ивайло Анев 26 ноември 2015 в 15:14 2705 0

Снимка БГНЕС

Министърът на образованието Тодор Танев.

Народното събрание прие промени в Закона за висшето образование, които променят методиката, по която се определят бюджетите на университетите.

В законопроекта, приет на първо четене днес, се утвърждава, че със средства от бюджета ще се финансират определени специалности, които са по-необходими за икономиката на държавата, и защитени специалности. Те ще бъдат определяни с наредба от образователното министерство, след като се направи анализ на потребностите на трудовия пазар.

Според приетия документ финансирането на университетите ще е с акцент върху качеството на преподаване, успехите и реализацията на студентите. В момента университетите получават пари за всеки студент според определения от държавата размер на годишната издръжка за един учащ в дадената специалност. 

Освен законопроекта на МС, днес депутатите обсъдиха и предложени корекции в закона от групите на БСП, ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок, както и общия проект на Борислав Великов (РБ) и Милен Михов (ПФ).

Предложението на реформаторите е ректорите на университетите да имат не по-малко от 10 години трудов стаж във висше училище. Според тях това ще отстрани "парашутистите" от ръководствата на университетите. „В момента в закона има ограничение само за броя на мандатите на ректорите – до два, но няма заложени изисквания за стажа им“, посочват вносителите.

Те предлагат и заместник-ректорите да имат минимум 9 години трудов стаж във висше училище, а деканите – минимум 7 години.

Беше прието и предложението на депутата от РБ Борислав Великов вузовете да могат да разкриват в чужбина и по-малки поделения, а не само факултети. Според приетото предложение поделенията ще могат да обучават частично по отделни дисциплини.

Народното събрание отхвърли идеята на БСП за възнагражденията на работещите на академична длъжност.

Тяхното предложение гласи:

1. за асистент – две минимални работни заплати;
2. за главен асистент - три минимални работни заплати;
3. за доцент – четири минимални работни заплати;
4. за професор – пет минимални заплати;
5. допълнително трудово възнаграждение за образователна и научна степен
„доктор” – една минимална работна заплата;
6. допълнително трудово възнаграждение за образователна и научна степен
доктор на науките – две минимални работни заплати.

Депутатите подкрепиха предложенията на бившия ректор на УНСС Борислав Борисов вузовете да могат да развиват търговска дейност за реализиране на научноизследователски продукт.

Внесеният от ГЕРБ проект също беше приет от мнозинството. Идеята на управляващите предвижда в национално представителство на студентските съвети да имат право на глас и студентски съвети, които не плащат членския си внос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови