Прокурор стана заместник правосъден министър

Юлиан Христов 19 декември 2011 в 17:43 1709 0

Новият заместник правосъден министър е прокурорът от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев. Той ще е в екипа на Диана Ковачева, съобщиха в понеделник от правителствената информационна служба, цитирайки заповед на премиера Бойко Борисов.

През последните две години прокурорът е работил във Върховната касационна прокуратура, като е помагал в разследването по ключови за държавното обвинение дела.

Георгиев започва кариерата си като следовател в Столичната следствена служба. След това получава място на прокурор в Софийската районна, а по-късно е избран за обвинител и в Софийската градска прокуратура. Награден е от Висшия съдебен съвет за отлична работа, заради това е повишен в "прокурор в Апелативна прокуратура". Носител е на наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността.

Той работеше заедно с Пламен Панайотов по разследването на злоупотребите в "Софийски имоти", но се оттегли, след като бе командирован във ВКП. По-късно участва в делото за подкуп, водено срещу бившия заместник вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов, които получиха условни присъди. Освен това той работи по делото за обира на "Алфа банк", който доведе до ощетяване на финансовата институция с над 21 милиона лева. Той води и делото срещу депутата от ДПС Митхат Табаков, колегата му Гюнай Сефер и срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Митхат Табаков е осъден на 5 години затвор, Ганай Сефер все още се води единствено подсъдим, какъвто е и случаят с Хасан Азис.

Прокурор Георгиев ще замени в правосъдното министерство Христо Ангелов, който подаде оставка след избора на Диана Ковачева. Негови ресор най-вероятно ще бъдат затворите и съдебната охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови