Програмата на "Да, България": 6% икономически растеж, пари за наука, двойни доходи

OFFNews 18 февруари 2017 в 17:02 7178 10

Снимка Сергей Антонов

6% икономически растеж, спестяване на 2,5 млрд. лева от кражби от обществени поръчки, двойно по-високи доходи за домакинствата, по-ниско ДДС. Това са част от мерките, включени в програмата на "Да, България". 

Формацията иска още да закрие държавната Българска банка за развитие, която според тях финансира олигарсите и строителни фирми, които участват в обществените поръчки. 

Целта е на икономическата програма на формацията е България да влезе в първата тройка за най-добра бизнес среда, еврозоната и въвеждането на еврото, обявиха оттам.

"Ние не изхождаме от идеята, че растежът ще падне като утринна роса и политиците като пчелички ще го съберат и раздадат. Нашият фокус е върху предприемаческата култура, върху това да се създада условия, хората да произведат ресурс", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

По думите му всички партии са на мнение, че трябва да има икономически растеж, но само тяхната икономическа програма описва как да се постигне това. 

От формацията обясниха, че първата им цел ще е да запушат дупките, да спрат кражбите и да съберат парите от данъчни измами. Според тях това би донесло 4 млрд. лева допълнително в бюджета. 

"След това да преструктурираме българската икономика, която сега се осланя на използване на обществени поръчки и евросредства, така че да разчита на предприемачество и експорт. Тогава предвиждаме бюджетни излишъци и ние няма да ги раздаване на нерегламентиран прицип, а ще намалим данъците и мярката 18 % ДДС ще бъде съвсем нормална", каза Кирил Петков.

От формацията са категорични, че Българската банка за развитие трябва да бъде закрита, а средствата ѝ да бъдат структурирани във фондове, които да финансират стартиращи предприятия и инкубатори и да се управляват от европейския инвестиционен фонд.

В програмата на "Да, България" е включено значително увеличаване на парите за наука с помощта на проекти и частно финансиране, според формацията връзката между наука и бизнес е основополагаща за движението на икономиката.

Мерките за растеж предвиждат още усвояване на част от евросредствата чрез механизъм, който дава съфинансиране на лихвите и на обезпеченията през търговските банки вместо държавни служители да преценяват коя фирма трябва да спечели даден проект.

Сред мерките на формацията са още намаляване на администрацията и създаване на Български борд за просперитет, в който да се влеят агенциите за инвестиции и за малки и средни предприятия и търговските аташета предвиждат още мерките за растеж.

Идеята е в борда да има консултативни съвети, в които да участват най-добрите български фирми. Те ще се включват в разработването на секторните стратегии. Към борда ще има и електронен портал за българите в чужбина, през който да може да се привличат обратно "български мозъци“, обясни Кирил Петков.

"Да, България" настоява още за публичен избор на ръководството на регулаторните органи, сред които Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията, както и за създаване на "черен списък" с некоректни фирми.

Друга цел на програмата е присъединяването към Европейския банков надзор, за да не се стига до ситуации, като тази с КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12028

9

Riot

18.02 2017 в 22:37

http://bultimes.com/prouchvane-realnite-danni-na-bvp-i-bezrabotitsata-v-stranite-ot-evrozonata-i-sravnenie-na-tezi-sas-i -bez-euro/

12028

8

Riot

18.02 2017 в 21:40

Какво евро да въвеждаме!? Хората се чудят как да избягат от него!

6469

2

Halo

18.02 2017 в 17:56

А "Данък Оборот" не е ли по-добре? :)
Питам заради 1 приятел де...