При тероризъм службите ще спират Facebook и ще подслушват до две години

Юлиан Христов 15 декември 2016 в 09:33 11708 7

При тероризъм службите ще спират Facebook и ще подслушват до две години

При терористичен акт службите ще имат право да прекъсват комуникационните връзки, ще могат да взимат частни автомобили, за да извозват пострадали, а гражданите ще са длъжни да предоставят телефоните си на служители при поискване.

Това предвиждат приетите окончателно текстове в Закона за противодействие на тероризма.

По време на провеждана антитерористична операция полицаи, военни и определени компетентни органи ще имат право да прилагат поредица от ограничения. Освен проверка на самоличността и задържане на лица, те ще имат право да използват на "превозни средства на организации, независимо чия собственост са" и на автомобили на физически лица. Това ще става при необходимост от от спешна медицинска помощ.

След терористичен акт службите ще могат да разпореждат спиране на опасни производства, в които се използват взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества. Ще се прекъсват комуникационни връзки, което на практика означава, че освен мобилните оператори, задължение за прекъсване на комуникационни връзки ще имат и доставчиците на интернет. В зоната на операцията доставчиците на информационни и телекомуникационни услуги ще са длъжни да изпълняват указанията на ръководителя на антитерористичната операция. Доставчиците ще имат правото и временно да ограничават ползването на електронни съобщителни услуги от определен потребител.

Антитерористите ще имат право на свободен достъп до жилищни, производствени и други сгради и помещения на физически и юридически лица. Ще могат да отстраняват частни охранители, да спират работата на училища и детски градини, както и да прекратяват провеждането на митинги, събрания или манифестации. 

В преходните и заключителните разпоредби са направени промени в Закона за СРС, с които се легитимира използването на СРС в продължение на две години срещу заподозрени в терористична дейност лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

6

Victimized

15.12 2016 в 14:04

Да, и докато има агнета които го одобряват, ще правят с нас каквото си искат....

14355

5

neverland

15.12 2016 в 12:51

Е няма как, навсякъде по света от години е така...лека полека всевиждащото око на Системата разширява кръгозора си :)

14355

3

neverland

15.12 2016 в 10:28

Според мен е правилно. При извършен терористичен акт се прекъсват GSM мрежите като преди това се изпраща смс от операторите до всички клиенти със съобщение "От съображение за сигурност мрежата е временно блокирана, ще бъдете уведомени при възстановяването и". Същото и с интернет. Като по тв и радиото през това време обясняват защо са прекъснати. Лошото е често се използват сателитни телефони, за по-голяма надеждност на координирани дистанционни атаки, а обаждането идва от лодка в Тихия океан и става една...
Същите мерки(блокиране на тел и интернет) според мен трябва да се прилагат и при катастрофични бедствия.

15614

2

OTBPAT

15.12 2016 в 10:09

А санкция за превишени права по този закон предвижда ли се? За един приятел питам, разбира се :)

29585

1

Izalina

15.12 2016 в 10:01

И като знаем как се прилагат законите в България, същата да се готви за нови траншове по обезщетения, присъдени от ЕСПЧ.

А само да питам, за кво ѝ е на службата телефонът ми като преди това ми е прекъснала комуникационните връзки или случайно са в едно изречения двете действия?