При оставка на Борисов: Радев може да реди служебно правителство и да свика избори

Юлиан Христов 07 ноември 2016 в 12:03 16204 7

При оставка: Радев може да реди служебно правителство

При евентуална оставка на правителството след втория тур на изборите за президент Конституцията е предвидила няколко възможности за преодоляване на кризата. Една от тях е новоизбраният президент да състави служебно правителство.

В Конституцията има няколко текста, които определят правомощията на президента при оставка на правителството. Тогава се задейства "рулетката", при която държавният глава, след консултации с парламентарно представените партии, дава мандат на кандидат за премиер, излъчен от най-голямата партия. При хипотезата с оставка на правителството на Бойко Борисов вероятността ГЕРБ да състави нов кабинет в рамките на действащото Народно събрание е много малка. Тогава президентът има право да връчи мандат на следващата по големина партия в парламента - в случая това е БСП. Кандидатът за премиер има седемдневен срок, за да излъчи кабинет. Ако и тогава това не се случи, президентът има право да даде мандат на произволно избрана от него парламентарна група. 

Едва след трети неуспешен опит, президентът има право да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да свика предсрочни парламентарни избори. В случая обаче тази хипотеза не стои на дневен ред, тъй като има конституционно ограничение - три месеца преди края на мандата му, държавният глава не може да разпуска парламента.

Това означава, че Народното събрание ще продължи да функционира и на него ще бъде възложена задачата да състави правителство. През това време редовното правителство ще продължи да работи в оставка. Ако трите месеца обаче се окажат недостатъчни парламентът да излъчи ново правителство, едва тогава президентът има право да назначи служебен кабинет, но при действащо Народно събрание. В този случай обаче не може да бъдат свикани парламентарни избори. 

Тук идва следващата хипотеза, при която топката отива в новоизбрания президент. Той може да състави служебно правителство и да свика предсрочни парламентарни избори. Това може да стане и в двата случая - при съставен вече служебен кабинет в края на мандата на действащия президент или без съставен кабинет. Новоизбраният държавен глава може да назначи служебно правителство дори и да има съставено. При всички случаи новият президент ще трябва да свика предсрочни парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови