При нарушена процедура и без конкуренция Карина Караиванова стана шеф на КФН

Антония Чорева 28 юли 2016 в 10:43 7695 8

Снимка Министерство на финансите

Карина Караиванова.

При скоростна процедура и множество нарушения на правилата депутатите избраха нов шеф на Комисията за финансов надзор днес, две седмици след началото на стрес тестовете на пенсионните дружества (започнали на 15 юли).

Без никаква конкуренция настоящият зам.-министър на финансите Карина Караиванова оглави КФН със 139 гласа „за” и 24 „против”, 11 се въздържаха.

Досега комисията оглавяваше Стоян Мавродиев, който беше с изтекъл мандат. В последните дни преди лятната си ваканция депутатите вкараха избора на председател на Комисията за финансов надзор в дневния си ред.

Това се случва при нарушени срокове, тъй като има строги правила за избор на председател на КФН. Сроковете бяха нарушени, кандидатурата единствена, а вносителят на предложението - Менда Стоянова от ГЕРБ - дори се скара на депутатите, че задават въпроси и им каза, че трябвало да присъстват на бюджетна комисия, където е била обсъждана кандидатурата.

БСП гласува „против”, а левият депутат Румен Гечев рецитира членове, с които доказва, че решението на депутатите и нарушението на сроковете е противоконституционно и може да бъде атакувано от съда. Искане за произнасянето на Конституционния съд вече е внесено от депутати и ако съдът отмени решението на Народното събрание, процедурата ще започне отначало.

ДПС пък се отметна и както смяташе да гласува „против”, днес реши да гласува „за”. Йордан Цонев каза, че процедурата е опорочена, но КФН трябва да има нов шеф, Караиванова е единственият кандидат, а също така е време старото ръководство, което било зависимо от икономически кръгове, да си ходи.

Най-атрактивно беше изказването на независимия депутат Георги Кадиев, който каза, че ще гласува „против”, тъй като процедурата е опорочена и Караиванова не е имала време дори да си извади свидетелство за съдимост. Кадиев не харесва факта, че тя е и единствената кандидатура и България вече „става страната на единствените кандидатури”, като даде пример с избора на БНБ, на НОИ, на КЗК.

Освен това Караиванова била политически зависима, тъй като два пъти е била зам.-министър на финансите в правителството на ГЕРБ, освен това нямала опит в пенсионното осигуряване и финансовия надзор, а за първи път у нас има стрес тестове в тази сфера.

„От нея ни зависят пенсиите, осигуряването, застраховането – а тя няма опит”, отсече Кадиев и се скара на вносителя Менда Стоянова: „Не оставихте време за кандидатури за шеф на КФН, няма сблъсък при избора, няма никаква мнения, а сега ни забранихте да задаваме и въпроси”.

С усмивка Менда Стоянова се придвижи бавно до трибуната да отговори на Кадиев, като получи забележка от председателя на парламента Цецка Цачева да не дефилира, тъй като забавя работата на депутатите. Стоянова отговори, че Караиванова не е член на ГЕРБ и има биография, която показва, че е експерт.

Въпреки двата часа дебати между депутатите дали да я изберат или не, в крайна сметка Караиванова положи клетва и от днес оглавява КФН без екип.

Новият председател на Комисията за финансов надзор коментира след избора си, че няма да прави ревизия на управлението на предишното ръководство, а най-важната й задача в момента е завършване на оценката и качеството на активите на пенсионните дружества. До септември тя се надява да има екип. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

8

_az_

28.07 2016 в 15:38

Поредната каРинка...

63994

7

Red or Dead

28.07 2016 в 12:38


Има САМО един кандидат и то с име.....КАЛИНКА:))))))))))

Това верно го нямаше дори през “мрачните години на тоталитаризма“, тогава имаше поне някакъв МОРАЛ......

Нещо да се е чуло от многобройните платените служители на нпо “А за Б“.....ТИШИНА.....само тя им остана, след като вече са по всички възможни етажи на властта, на тихичко и уютненько под шлифера МУ..

Абе сега се сетих......имаше едно време едни .....“Протестна мрежа“.....тия живи ли са......

13207

5

Shoshon

28.07 2016 в 11:10

Имаше една песен:
Наш човек на поста ще внедрим.
Далавера с него(я) ще въртим.
Са-са-са. :)

21668

3

Руслан

28.07 2016 в 11:00

И какво?
Мерудиев просто ще бъде оставен да се измъкне и тая кака ще го прикрива.
Освирепен съм
 
X

Да помогнем на украинските деца!