Президентът дава мандат на БСП на 7 декември

OFFNews 05 декември 2016 в 15:25 3537 1

Президентът дава мандат на БСП на 7 декември

Снимка БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП на 7 декември. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че церемонията ще се проведе в 10.00 часа на “Дондуков” 2.

От партията на Корнелия Нинова вече заявиха, че ще върнат мандата, така както направиха и ГЕРБ. 

В петък държавният глава заяви, че третия мандат ще бъде даден на Реформаторския блок. Пред БНТ на въпроса на кого ще даде третия мандат Плевнелиев отговори: "Логичният избор би бил Реформаторският блок, казвам го с голяма степен на вероятност, без 100% гаранция".

В понеделник вицепремиерът в оставка и министър на образованието Меглена Кунева заяви, че РБ "няма да обърне гръб" на президента, ако той ни връчи мандат за съставяне на правителство. 

"Когато президентът на страната каже, че има дори един процент шанс за съставяне на правителство, аз съм много склонна да се вслушам и да покажа уважение. Надявах се, че двете най-големи партии ще положат усилия и ако не става, поне ще кажат защо не става", заяви пред журналисти Кунева.

Ако и РБ не успеят да съставят правителство, Конституцията повелява президентът да състави служебен кабинет. За това обаче няма предвидени срокове и предвид малкото оставащо време и предстоящите празници е напълно възможно държавният глава да не успее да състави кабинет. 

Бившият български посланик във Вашингтон заяви в събота пред Нова тв, че няколко партии са ѝ предлагали поста на служебен премиер, но тя отказала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови