Президентът: Спекулация е, че ще правим флотилия срещу Русия

Юлиан Христов 16 юни 2016 в 12:47 11494 14

Президентът: Спекулация е, че ще правим флотилия срещу Русия

Снимка БГНЕС

Да се спрат спекулациите, че ще се правят флотилии с някого срещу някого. За това призова президентът Росен Плевнелиев по време на съвместно изявление с премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

По-рано днес Борисов изрази съмнения, че без негово знание са поемани ангажименти от министрите на отбраната и на външните работи за създаването на съвместна флотилия на Турция, България и Румъния в Черно море. "Като изпратим военните кораби като флотилия при руските кораби вече минава границата на това, което аз мога да допусна", коментира по-рано днес Борисов.

Само час по-късно той се срещна с президента и министъра на отбраната и тримата направиха съвместно изявление по темата.

При посещението си в София в сряда румънският президент Клаус Йоханис е направи предложение за създаването на общ боен флот в Черно море. Президентът Росен Плевнелиев обаче днес поясни, че предложението е било това да бъде инициатива под шапката на НАТО. „Да, Румъния е повдигнала въпроса и за ново сътрудничество – това може да бъде инициатива само в рамките на формата на НАТО. Къде тук е сензацията и кое е новото? Няма кой и как да бъде изненадан“, обясни президентът и призова медиите да спрат със спекулациите по темата.

От изказването му стана ясно, че страната ни не е поемала ангажимент за участие в подобна инициатива, без това да е минало санкцията на НАТО. Същото заяви и министърът на отбраната Николай Ненчев: „Допълнителни ангажименти не сме поемали. Нищо извън този контекст не е предприемано“, поясни Ненчев.

Борисов поясни, че позицията му заедно с тази на президента и военния министър е идентична и е станало ясно, че никой не е поемал ангажимент през главата му, каквито съмнения изрази по-рано той. Борисов все пак поясни, че има граница, която не трябва да бъде минавана. „Флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена. Никой няма съмнения в нашите пронатовски и проевропейски позиции. Това трябва да е ясно. Винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна. Ние сме страна, която иска да стори, да се развива, да има спокойствие. Имаме една прекрасна черноморска ивица. Винаги съм казвал, че в Черно море искам да виждам платноходи, а не да се превръща в арена на военни действия“, поясни той.

Няма нищо извънредно, освен това, което планираме, поясни президентът като допълни, че всяка инициатива на правителството "не може да бъде импровизация", защото има стратегически документи. Той обаче припомни, че в Черноморския регион средата за сигурност не се е променила. Той цитира „Визия 2020“, изготвена от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, където първоначално Русия беше посочена пряко като заплаха за сигурността в региона.

Плевнелиев уточни, че информацията за създаване на флотилия означава, страната ни да започне да купува военни кораби, което обаче не е записано в стратегическите документи и няма как да бъде изпълнено.

Той поясни, че предстои предложението на Румъния да бъде конкретизирано и то ще стартира със съвместни военни учения в рамките на НАТО. По-нататъшното ѝ развитие обаче трябва да бъде след съвместни стъпки със съюзниците от НАТО.

„Ако са правени интерпретации, надявам се, че след нашето изявление на тримата, тази тема да я прекъснем и да се съсредоточим върху бежанската вълна, да можем да я препрятстваме“, коментира премиерът Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

14

El Commandante

17.06 2016 в 08:34

"ето има руски въоръжени сили) и надолу до Турция и Азербайджан. Ако разположите цялото това многообразие на картата, ще видите нещо като крик, който повдига Русия от долния край"

Крикове,клинове, гаечни ключове, подемници ,хаспели....че даже и шибан мотокар да изградят, нищо нема да помогне когато Ядрения Чук се стовари върху Вашингтон.
След което тея помиярски държавици ше подвият опашчици и ше се направят че никога нищо не са имали против Русия.

13340

13

Blagodatka Dushanova

16.06 2016 в 23:05

Нашият тиквоч пак нещо не е разбрал!Вижте информацията с отговорът на румънският президент..."Не ме разбрахте,говоря за съвместни учения,не за флот..."Просто нямам думи...където ходи "нашичкият" все ни излага!Тоя ще закрие държавата ни ,ако ние не го закрием него...и то ако може да стане по-скоро!

13546

9

BARAСK OBANANA

16.06 2016 в 14:49

Има ли още малоумници които да слушат този.

18551

7

Нострадамус

16.06 2016 в 13:47

Големи политици-дипломати имаме, и Боко и Плевню, а тоя в средата не го коментирам изобщо. До скоро плевнев крещеше неистово за тотален отпор на Русия, а Бочко се зъбеше като книжен тигър, а сега с подвити опашки и вид на дете, което е направило белята...О,Боже колко ли поколения след нас ще плащат за престъпленията извършени от тая пасмина - ГЕРБ ???

26179

6

ELPIDA

16.06 2016 в 13:45

Ами той си почива от нас El Dante...Нирвана...

77927

5

El Commandante

16.06 2016 в 13:14

Къде си Доньооооооооо.....