Преговорите между ГЕРБ и Патриоти: Без мажоритарни избори, наложени от една телевизия

OFFNews 07 април 2017 в 17:34 15418 10

Снимка БГНЕС

Втората серия от преговорите между двете партии, които ще съставят правителство – ГЕРБ и Обединени патриоти, приключиха днес. Лидери от двете партии говориха повече от 4 часа. 

След което стана ясно: Преговорите са гладки и позитивни, тонът е добър, правителство ще има, министри все още не са обсъждани, а само програма. А в нея различията отново опряха до – пенсии и мажоритарна система.

„Въпросът за мажоритарните избори е приключен - ГЕРБ е за мажоритарни избори, ние сме против. Този въпрос ще го оставим да реши залата. Ние смятаме, че ни трябва германския модел, а не такъв, наложен от една телевизия“, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, говорейки за "Шоуто на Слави". Същото е и при пенсиите: „Всичко за пенсиите е въпрос на сметки, консенсус и възможности. Не е тайна, че колегите от ГЕРБ имат една визия, а ние различна“, каза още той. Каракачанов обаче побърза да каже, че мажоритарната система няма да e пречка за създаване на правителство.

На преговорите присъстваха Волен Сидеров, Каракачанов и Ангел Джамбазки от една страна, а от страна на ГЕРБ – Томислав Дончев, Делян Добрев и Цветан Цветанов.

„Една от темите, по които имаме различия, е за пенсиите, но имаме достатъчно време да вървим един към друг в тази посока“, коментира от своя страна Владислав Горанов. „Работим върху законодателно решение, свързано с мажоритарни избори“, поясни той. „Ще бъдем заедно, но ще има теми, по които няма да мислим еднакво“, посочи Владислав Горанов.

После той уточни, че темите, по които има разминавания, ще минават през дебат в парламента.

Две са темите, по които новото правителство – ГЕРБ и Патриоти са се разбрали – битова престъпност и сигурност.

Горанов добави, че до 19 април, когато президентът Румен Радев свика първия ден на 44-тото Народно събрание – двете партии ще се договорят.

„Политическият процес, който тече в момента е за формиране на стабилно и успешно 4-годишно управление, то предполага всички институционални решения, които се налагат като структура на МС и поименен състав, но не сме стигнали до там още“, обясни Горанов по повод кои ще са новите министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

11

Big Smile

13.04 2017 в 17:54

КРАДЛИВИТЕ ШАЙКИ ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНАТ И ЩЕ ОПОСКАТ ДЪРЖАВАТА КАТО МОЛЦИ.
ОЧАКВАЙТЕ МАГИСТРАЛИ, ФОНТАНИ, ОПЕРИ И СПОРТНИ ЗАЛИ НА КОРЕМ (ГОЛ).
ЧАКА НИ ОТ СЪЩОТО, НО ПО ПОВЕЧЕ!

20696

10

Новак

08.04 2017 в 08:03

Не мога да не призная, че Боко постигна целта си с тези избори. Сега си има страшно удобен параван, зад който да прави каквото си иска. На думи ще иска мажоритарни избори (това е волята на народа), но ето на - в името на стабилността трябва да се съобразява с коалиционни партньор, а той не иска. Тази патриотарска сбирщина ще обере всички негативи на едно управление. Май затова преговорите са гладки - ГЕРБ се крие зад Патриотите за непопулярните решения, те обират калая, но лидерите им се нагушват, кой с поръчки за ограда, кой с други неща. Боко си вее байрака и намазва където си иска. Така до към 2020 когато ще спрат еврофондовете и всичко е разпределено правилно. А Народа да го духа.

29216

4

Лопе де Вега

07.04 2017 в 18:12

Това избра народът наш! Сега четири години търпение и после пак. Нямам търпение да видя министрите им. Къде ли ще сложат Волен?

Поздрав!

11749

3

либеро

07.04 2017 в 18:11

Раз брах ме се!!!Раз брах ме сееее!!!
...И що ги ручахме жабетата???