Председателството на ЕС ще ни струва повече от предвиденото

OFFNews 27 юли 2016 в 12:56 5102 5

Председателството на ЕС ще бъде преместено с 6 месеца по-рано и това ще ни струва малко повече. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева. 

По думите ѝ една от причините е, че поемаме председателството през първото полугодие, където няма почивни месеци, за разлика от второто полугодие, където август е отреден за почивка. 

Кунева не пожела да се ангажира с някаква прогнозна сума за председателството след промяната. По предишните разчети то трябваше да ни струва около 50 млн. лева. 

Зависи колко амбициозни искаме да бъдем – дали искаме да покажем какво е най-важното, което трябва да знаят за нас, по какъв начин да комуникираме. И нямам предвид само културна програма. Имам амбицията и желанието да покажем как мислим, да покажем колко много общи неща имаме с Европа и колко стабилен и амбициозен член е България на ЕС, допълни вицепремиерът.

Решението да поемем председателството на ЕС по-рано е станало факт вчера. Заради излизането на Великобритания от ЕС е трябвало да се обмисли дали тя все пак ще поеме председателството през 2018 г., когато все още няма да е напуснала Съюза. Все пак според страните членки няма да е уместно Великобритания да поеме председателството точно в момент, когато тече процедурата по излизане от ЕС, затова е взето решение за изтеглянето на председателствата на останалите страни, както е описано в Лисабонския договор. 

Най-много работни групи има в първата половина на година и тогава е много по-наситено със събития. От друга страна, на това трябва да се гледа като на възможност, защото има няколко събития, които ще са по време на нашето председателство. Едното е 9 май – Денят на Европа. Другото, за което аз до скоро много съжалявах, че няма как да го покажем на цяла Европа, е 24 май. Аз се ангажирам тук пред вас, че това е ден, за който всички ще разберат или поне в Европа ще разбера, посочи Кунева. 

България вече ще е част от тройка заедно с Естония и Австрия, като през септември предстоят срещи с представители на двете страни, на които да се определят приоритетите. 

Изтеглянето с 6 месеца на председателството ще наложи да засилим много плътно подготовката си. Аз започнах да правя двустранни срещи във всяко министерство, за да можем да забързаме този процес на подготовка. Министерствата трябва да видят кои са неформалните съвети, които искат да водят и с каква тематика. Не можем да изтеглим обучението на администрацията по-бързо. То е предвидено за есента, но смятам, че вървим в добро темпо, коментира Кунева.

В съкратени срокове трябва да започнат и ремонтните работи в НДК, където ще се проведе председателството, но се надявам да се справим, каза тя. 

След дни ще заработи Центърът по председателството ни в ЕС, като вече е избран и директор, но Кунева отказа да го назове, като само обясни, че е много опитен дипломат. 

На въпрос дали при поемането на председателството България няма да успее да договори и влизането си в Шенген Кунева отговори, че се надява това да се случи още по време на председателството на Словакия, тъй като това е правилното решение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

5

Маргарит

27.07 2016 в 16:27

И познайте кой ще разпределя порциона?

77927

3

El Commandante

27.07 2016 в 14:07

То въпроса е колко ще му струва на ЕС председателството ни, не на нас...

29585

2

Izalina

27.07 2016 в 13:30

Първото предвидено, второто предвидено или третото ... за не знам кой път се дъвче тази тема колко по-скъпо щяло да излезе, ма не казваме новите разчети, нито състава на управата (преборила корупцията в зародиш естествено) дето ще го движи.

Некой нов данък по тоз повод да ни замисляте?

20374

1

Стринка Минка

27.07 2016 в 13:16

Имам амбицията и желанието да покажем как мислим..

Браво! Значи ще ни е без пари, защото няма какво да покажем.