Предизборната агитация да е само на български, решиха депутатите

Депутати от ПФ и ДПС едва не се сбиха заради агитацията на майчин език

ОFFNews 26 април 2016 в 19:03 4450 1

Депутатите решиха предизборната агитация да продължи да се води само на български език. Те отхвърлиха възможността да се агитира на майчин език, предаде репортер на OFFNews.

Дебатът дали да има агитация на майчин език доведе до размяна на остри реплики между депутата от ПФ Димитър Байрактаров и този от ДПС Мустафа Ахмед. 

В рамките на разглеждането на второ четене на промените в Изборния кодекс и от ДПС, и от ДОСТ на Лютви Местан, бяха предложили да се разреши агитацията на майчин език. И двете предложения бяха сходни. Те предлагаха в закона да се запише, че в случаите, когато предизборната агитация се води на език, различен от българския, се осигурява преводач. 

Повдигането на темата предизвика дълги дебати, в които от ДПС защитаваха възможността, а от Патриотичния фронт остро я критикуваха.

"Ако искате да говорите на турски, заминавайте си в Турция", каза депутатът от Атака Илиян Тодоров на ДПС.

Предложенията на ДПС и ДОСТ бяха отхвърлени, но след гласуването Байрактаров отишъл при Петър Чобанов от ДПС и го попитал дали знае турски език. Депутатът от партията на Доган отговорил, че по-скоро не знае. Тогава Байрактаров заявил, че ще следи дали му е осигурен персонален преводач и ако няма - ще сезира комисията по дискриминация.

В този момент Мустафа Ахмед започнал да обижда Байрактаров, а спорът им се чуваше в цялата зала. Ахмед получи предупреждение от Главчев, че ще бъде отстранен от зала. Председателстващият заседанието помоли квесторите да заведат Байрактаров до мястото му.

Това наложи зам.-председателят на парламента Димитър Главчев да даде 15-минутна почивка, за да се успокои напрежението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови