Правосъдният министър искала да подаде оставка заради натиск от Президентството

ОFFNews 12 април 2017 в 17:59 6327 3

Правосъдният министър Мария Павлова искала да подаде оставка заради натиск да качи отново за обществено обсъждане законопроекта за задължителна уседналост за гласоподавателите от страна на Президентството. 

За това призна служебният премиер Огнян Герджиков. 

"Това е вече минала история. Имало е известно напрежение", каза Герджиков.

"Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Нещата са в ред, така че вече няма никакъв проблем. Проблем имаше до преди 24 часа. Вече няма никакъв проблем”, заяви той.

По информация на в-к "24 часа" от началото на седмицата хора от кабинета на президента Румен Радев и правният секретар на държавния глава Емилия Друмева са поискали от Павлова да възобнови за обществено обсъждане скандалните текстове за уседналост. Този път обаче уседналостта не трябвало да важи за живеещите българи в страните-членки на ЕС, допълва вестникът, позовавайки се на правителствен източник. 

В отговор на това министър Павлова заплашила, че тя и целият политически кабинет на министерството ще подадат оставки, ако натискът за текстовете върху тях продължава. 

Миналата седмица Министерството на правосъдието свали проекта от обществено обсъждане, а директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев беше уволнен с обяснението, че той е качил законопроекта, без да е съгласуван с министъра, за да злепостави институцията. 

Вчера президентът Румен Радев подкрепи промените в обръщение към нацията.

„В идеите за промени за уседналост някои съзряха нарушаване на граждански права. Най-важното право на българите в чужбина е да могат да се върнат в една независима и суверена държава. Когато говорим за права и задължения нека ги сравняваме с далеч по-строгите ограничения на редица държави от ЕС, които са еталон за демокрация“, заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови