Правителството затяга контрола над почетните консули

Юлиан Христов 11 март 2016 в 16:07 5721 0

Правителството затяга контрола над почетните консули

Правителството има намерение да затегне контрола над почетните консули у нас. Причината са сигнали за установени нарушения на консули на чужди държави през последните дни. Следващата седмица Министерството на външните работи (МВнР) трябва да изготви промени в три наредби, уреждащи правилата за работата на консулите у нас. По информация на OFFNews промените касаят предимно т. нар. "червени номера". Те доста често създават усещането за недосегаемост на пътя дават.

Това е направило впечатление на министри, които са поставили въпроса на външния министър Даниел Митов, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството в сряда. Според сега действащите правила консулите се ползват със същите привилегии, както и по-високопоставените дипломатически служители. 

Друга причина за намеренията на правителството е, че има случаи на превоз на товар, който не влиза в обхвата на специалната наредба за разрешените за внасяне и изнасяне през граница стоки. 

От стенограмата на последното заседание на правителството в сряда става ясно, че премиерът Бойко Борисов разпорежда на външния министър Даниел Митов да предприеме мерки. 

БОЙКО БОРИСОВ: Министър Митов, научавам напоследък за действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговарят на статута им. Каква е позицията на външно министерство, прави ли се нещо?

ДАНИЕЛ МИТОВ: Уважаеми г-н премиер, колеги, във връзка с поставени и от други министри проблеми, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, акредитирани в България, бих искал да припомня, че основните параметри на техния статут се определят от разпоредбите на Виенската конвенция за консулските отношения. В конкретния случай на нашата страна привилегиите и имунитетите на почетните консули са уредени в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства.

Всички тези нормативни актове се нуждаят от изменения, за да бъде предотвратено повторение на практиката, станала повод за поставянето на въпроса от други министри.

Именно за тази цел в Министерството на външните работи вече е създадена работна група, която до няколко дни ще предложи изменения в посочените нормативни актове. Реализирането на тези изменения изисква приемане на съответни постановления на МС. МВнР се ангажира в срок до следващото заседание на МС да предложи за междуведомствено съгласуване посочените предложения. За тяхното изготвяне на МВнР е необходимо съдействието на други ведомства, най-вече на МФ и МВР, в съответствие с техните компетенции. МВнР ще инициира свикване на междуведомствена работна група на посочените три министерства с цел изготвянето на необходимите промени в посочените наредби още утре, 10 март т. г.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не.
Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено. Така че Министерство на вътрешните работи и Министерството на външните работи да свършат тази работа, а госпожа Захариева да види правната норма.

Министър Ненчев си поема границата днес. Министър Калфин с гръцките колеги, македонските колеги, каквото и както е необходимо – да оказваме помощ.

Пожелавам ви лек ден и успех!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови