Правителството в оставка развърза кесията с 2.2 млрд. лв. и десетки назначения

Юлиан Христов 30 ноември 2016 в 15:26 11836 5

Правителството в оставка развърза кесията с 2.2 млрд. лв. и десетки назначения

Снимка БГНЕС, архив

Само за едно заседание правителството взе решение за отпускането на повече от 2.2 млрд. лв. и одобри нови щатни назначения, след като в началото на седмицата тихомълком беше раздут щатът на Постоянното представителство на България в ЕС. 

Част от отпуснатите средства идват от вътрешни преструктурирания по бюджетите на някои министерства или са планирани в държавния бюджет. По-голямата част от тях обаче са отпуснати извънредно.

Такова плащане е поредният 1 млрд. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради или т.нар. "саниране". Парите бяха отпуснати, след като първият милиард беше изчерпан и от Регионалното министерство обявиха, че спира сключването на договори. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че програмата ще продължи, ако бъде гласуван бюджета за следващата година, така както е предложен. Оказа се обаче, че средствата може да бъдат осигурени в края на годината.

Отделно от това правителството отпуска още близо 1.2 млрд. лв. държавна помощ за Националната електрическа компания (НЕК) във връзка с решението на Арбитражния съд по делото за АЕЦ "Белене". Средствата се отпускат на основание на приетия набързо закон за предоставяне на помощ на НЕК, който беше обнародван през септември в Държавен вестник. НЕК се задължава в срок до 14 декември 2016 г. да изплати присъдените по делото суми на АО „Атомстройекспорт“. Сумата трябва да бъде възстановена в бюджета за срок от седем години. 

С други свои решения правителството днес предостави нови 8.2 млн. лв. за образование. 2 680 932 лв. отиват в общините за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието. Средствата са предвидени в бюджета. С 5 млн. лв. ще бъдат покрит недостигът на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции. Допълнително от това правителството одобри допълнителни 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за национален абонамент за достъп до електронни бази данни, съдържащи пълнотекстови научни списания и публикации, книги и реферативни издания. С тези пари се възстановява достъпът до бази данни на издателство „Езевиер”, който беше спрян през август.

Повече от 4 млн. лв. разходи за задграничните представителства на България и за персонал ще бъдат платени от пренасочване на средства в бюджета на Министерството на външните работи (МВнР). С тези пари ще трябва да бъде покри недостигът за издръжката и капиталови разходи. 

Отпускат се и 289 928 лв. за рехабилитация на военноинвалиди и ветерани от войните. Средствата представляват допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване. Със средствата ще се разплатят извършени разходи за престой и ползване на дейности и услуги от правоимащите лица по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите през третото тримесечие на 2016 г., които явно не са предвидени за тази година. 

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи и трансфери в размер на близо 8 млн. лева на Столична община и ДАНС. По бюджета на София са разчетени 6 млн. лв. за финансиране изграждането на разширението на бул. „Черни връх“ от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Флорина Кънева“. Допълнително по бюджета на Столична община са одобрени 926 хил. лв. за саниране сградата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

ДАНС получава допълнителни 980 хил. лв. за доставка на технически средства за защита от безжични електронни и комуникационни устройства.

С друго решение правителството реши предвидените за 2016 г. и 2018 г. средства в размер на 9 млн. лв. за ремонти в резиденция „Бояна“ да се ползват през 2017 г. Правителствената резиденция ще се ползва за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС. С парите ще бъде направен ремонт на сградните инсталации, енергоефективни мерки, както и за доставка на машини и съоръжения. 

Правителството взе решение и за нови назначения. Числеността на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспообност“ (ГД ЕФК) при министерството на икономиката се увеличава с 8 души - сътрудници по управление на европейските проекти и програми. Експертите ще бъдат назначавани на срочни трудови договори, а възнагражденията им ще се финансират от техническата помощ по оперативната програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. 

Спешно се налага и повишаване на капацитета на центъра, който се грижи за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. До края на годината още петима служители ще се включат в екипа на Центъра и така общият му брой да стане 20 щатни бройки. През 2017 г. той ще достигне максимален брой от 50 служители, които ще се запазят и през първата половина на 2018 г., след което поетапно ще намаляват до закриването на Центъра. Правителството назначи и зам.-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Красимир Симонски - досегашният директор на агенцията за информационни системи при транспортното министерство, която се влива в новата държавна агенция. Симонски ще заеме поста от 1 януари 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

5

Ачмонек

01.12 2016 в 13:36

кога ще застрелят някои от НЕК?

77927

3

El Commandante

30.11 2016 в 20:55

"мен лично най-вероятно терминал 1"

До Варна ли ше летиме или немаме пари за нормални авиокомпании не разбрах?

12078

2

Вал

30.11 2016 в 17:04

Ама то остана ли нещо в касичката?