Правителството ще подкрепи CETA, Канада маха визите за българи

OFFNews 21 октомври 2016 в 14:45 12620 66

Снимка sxc.hu

Торонто.

София и Букурещ оттеглят възраженията си срещу СЕТА - търговското споразумение ЕС-Канада, а Отава е дала писмени уверения, че визите за румънци и българи падат до края на 2017 г., обяви премиерът Борисов от Брюксел.

Цяла нощ работихме, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения - ние и ЕК, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне, съобщи Борисов. Той каза, че България и Румъния ще подкрепят CETA.

Борисов коментира и решението на правителството на белгийската провинция Валония, което за втори път отхвърли търговското споразумение ЕС-Канада:

"Вече стават прецедент и опасни в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някак си не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи."

Силата на ЕС е в единството. Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция - санкциите срещу Русия са последна крачка. Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат, войната трябва да спре. Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства. Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят, заяви премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

70

Пешо

23.10 2016 в 13:55

Ама какво ти пречи визата да я посетиш ?
Едно ходене до посолството и готово.

77927

69

El Commandante

23.10 2016 в 12:19

Пеше, не си прав братле, Канада е прекрасна страна, населена с прекрасни хора и е редно да бъде посетена.

Да не говорим пък за такива като мене, дето като чуят за Бритиш Кълъмбия и им настръхва.....ъъъ твато....спея...

9918

64

Пешо

23.10 2016 в 00:55

И като паднат визите, кво ?
Всички ще се юрнат в Канада на почивка ли?
При белите мечки и гризлитата ?

77927

63

El Commandante

22.10 2016 в 15:09

Не знам за вас, но на мен ми е много забавно когато чета изказванията на Баце по въшнополитически въпроси.
Все едно слушам чичовците в местната кръчма да бистрят международното положение.