Правителството купува военна техника за близо 3 млрд. лв.

OFFNews 30 март 2016 в 12:59 4401 5

Правителството купува военна техника за близо 3 млрд. лв.

Снимка OFFNews

Правителството одобри три инвестиционни проекта за купуване на нова техника за Въоръжените сили на обща стойност близо 3 млрд. лв. 

Проектите са за купуване на двигатели за изтребителите МиГ-29, което трябва да осигури летателната им годност, за придобиване на нови изтребители и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Засега е отложено внасянето на проекта за купуване на нови бойни машини на пехотата.

И трите проекта трябва да бъдат одобрени от парламента, тъй като стойността им надвишава 100 млн. лв. 

Проектът за купуването на нов тип изтребител ще бъде съобразен със Закона за обществените поръчки, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Министерски съвет. Изтребителите ще струват близо 1 млрд. лв. Според него след провеждане на процедурата армията трябва да има 12 годни изтребителя. Той уточни, че в момента летят седем. 

В решението на правителството се посочва, че с реализацията на проекта ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС. 

Другият проект за Военновъздушните сили касае доставката на нови двигатели за МиГ-29 - придобиване на нови или стари до 6 двигателя.  

Купуването на нов тип патрулен кораб трябва да се реализира в рамките на пет години, като строителството им е предвидено да протече на три етапа. 

По-късно от Министерството на отбраната уточника, че проектите са на обща стойност над 2 милиарда 419 милиона лева.

Инвестиционният проект за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29 ще се реализира в периода 2016 г. – 2017 г. и предвижда осигуряването на летателната годност на минимум 10 самолета МиГ-29 (2 учебно-бойни МиГ-29 УБ и 8 МиГ-29А).

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда да бъде реализиран на два етапа, като по време на първия етап ще бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 20120 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022 г. – 2023 г..

Инвестиционният проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години и предвижда придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови